Kronik böbrek yetmezliği salgın halinde yayılıyor

11.11.2011 23:31:51

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Seyrek, dünyada olduğu gibi Türkiye`de de kronik böbrek yetmezliğinin salgın halinde yayıldığını söyledi. Türkiye`de yaklaşık 70 bin hemodiyaliz ve periton diyalizi hastasının bulunduğunu dile getiren Seyrek, kronik böbrek hastalığının yüzde 18 ila 20`lik artış hızına işaret etti. Bu rakamın daha da büyümesinin beklendiğine dikkat çeken Seyrek, her 5 kişiden birinde böbrek yetmezliğine doğru gidiş olacağını ifade etti.

Böbrek yetmezliğinin birinci nedeninin diyabet arkasında hipertansiyonun geldiğini vurgulayan Seyrek, Akdeniz bölgesinde söz konusu hastalıklara sık rastlandığını belirtti. Kronik böbrek yetmezliğinden korunmak için kişilerin mutlaka kan basınçlarını ölçmesini isteyen Seyrek, şöyle devam etti: "Kan basıncı 14 ila 90`nın üzerindeyse bu hipertansiyondur. Hipertansiyonun Türkiye`deki oranı yüzde 33`tür. Yani her 3 kişiden biri bu rahatsızlığı taşıyor."

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 4034
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler