13 yıllık evlilik, böbrek nakliyle pekişti

11.11.2011 23:34:06

Aksaray`da 8 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşayan eşinin diyalize girmesine dayanamayan Menderes Kaya, böbreğinin birini eşi için bağışladı. 13 yıl önce tanışarak evlenen ve 2 çocukları olan Tülay ve Menderes Kaya çiftinin hayatı Tülay Kaya`nın böbrek rahatsızlığı çekmesiyle bir anda değişti. 7 yıl boyunca her türlü tedaviyi deneyen Tülay Kaya, böbreklerinin iflas etmesiyle birlikte diyalize girmek zorunda kaldı.

Haftada 3 kez diyalize giren eşinin durumuna dayanamayan Menderes Kaya(48), temizlikçi olarak çalıştığı hastanede böbrek nakliyle ilgili bir broşür okudu. Broşürü okuduktan sonra eşinin yanına giden Menderes Kaya, eşi için böbreğinin birini bağışlayacağını söyledi.

Kendi böbreği eşine uymayınca İstanbul'daki bir hastaneye giden Kaya çifti, çapraz nakil için başvurdu. 4 hasta yakını arasında doku ve kan uyumu sağlanınca karşılıklı olarak böbreklerini birbirlerinin eşine bağışladı. Eşinin haftada 3 kez diyalize girdiğini ve bu duruma dayanamadığını belirten Menderes Kaya, "Eşim haftada 3 kez diyalize giriyordu. Kendimde hastanede çalıştığım ve diyaliz hastalarını bildiğim için onun bu haline gönlüm el vermedi.

Çocuklardan ayrı kalmasına, uyuyamamasına, yemek yiyememesine dayanamadım. Ne olursa olsun dedim ve her şeyi göze alarak böbreğimi onun için feda etmeye karar verdim. Önce Ankara`ya gittik olmadı. Sonra çalıştığım hastanede broşürleri görünce İstanbul`daki hastaneye gitmeye karar verdik. İstanbul`da 3-5 hasta yakınıyla çapraza girdik. Neticede 4. hastayla uyum sağladı. Uyum sağlayınca ben o arkadaşın hanımına, o arkadaşta benim hanımıma böbreğini verdi ve iki hayatı birden kurtarmış olduk. Organ bağışını isterim ki herkes yapsın." dedi.

TEDAVİ SÜRECİ AİLEYİ ZORLUYOR

Eşinin 3 ay boyunca her 15 günde bir İstanbul`da hastaneye gitmesi gerektiğini ifade eden Menderes Kaya, `Eşim ameliyat olduktan sonra 3 ay boyunca her 15 günde bir kez kontrole gidiyor. Ben raporlu olduğum için çalışamıyorum. Asgari ücretle, kirada oturan bir kişinin İstanbul`a gidip gelmesi kolay değil. Bunun için Aksaray Valiliği'ne müracaatta bulunduk. Onlardan haber bekliyoruz. En azından iyileşme sürecinde bize otobüs ve konusunda destek olunursa sıkıntı yaşamayız. Zaten şu ana kadar da çevredeki eş ve dostların yardımları sayesinde bu günlere geldik. Önemli olan eşimin sağlığına kavuşması.`şeklinde konuştu.

İKİNCİ KEZ HAYATA MERHABA DEDİM

Böbrek nakliyle adeta hayata ikinci kez geldiğini dile getiren Tülay Kaya(42)  ise , `Şu anda çok mutlu ve duyguluyum. İkinci kez hayata merhaba dediğim içinde çok mutluyum. Eşimden Allah razı olsun. Şunu da özellikle söylemek isterim ki tüm eşler benim eşim gibi olsun. İnsanlarımız lütfen duyarlı olsunlar. Organınızı bağışlayın sizde bir hayat kurtarın. İkinci bir hayata merhaba diyen insanlarımız olsun. Mutlu olan, çocuklarına kavuşan insanlarımız olsun. Sonuçta diyalizin, hastalığın sonu yok. Ben bütün herkesi organ bağışına davet ediyorum. Ne olur duyarlı olalım ve hayat kurtaralım. Ben çocuklarımın yanındayım. Herkes benim gibi inşallah ikinci bir şansı yakalar.`dedi.

Annesinin iyileşmesi için çok dua ettiğini ifade eden 8 yaşındaki Sedanur, "Annem için çok dua ettim. İyileşti yanımıza geldi. Artık çok mutluyuz."derken 12 Yaşındaki Enes ise, "Annem iyileştiği için çok mutluyum. Tüm böbrek hastalarının iyileşmelerini istiyorum. İnşallah annem tamamen iyileşir ve bu durumdan kurtuluruz."şeklinde ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 3426
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler