BÖBREK NAKLİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

31.03.2015 09:35:23

 

BÖBREK NAKLİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Artan enfeksiyon riski yüzünden ev hayvanları önerilmemektedir. Eğer mutlaka evcil hayvan beslemek istiyorsanız enfeksiyon riskinin az olduğu; balık veya kısa tüylü köpekler tercih edilmelidir. Hayvanların dışkılarına dokunulmamalı, kafes ya da akvaryumlar temizlerken lastik eldiven kullanılmalı hatta bu temizlik işlerini başkalarına yaptırmalısınız. Kuş ve kedi gibi hayvanlardan, enfeksiyon riski yüksek olması sebebiyle özellikle kaçınmalısınız. Hayvanınızın elinizi ya da yüzünüzü yalamasına izin vermeyiniz; fakat bu kazayla olursa o bölgeyi hemen su ve sabunla yıkayınız.
Enfeksiyon riskini arttırması sebebi ile canlı bitkilerin saksı içinde evde yetiştirilmesi sakıncalıdır. Nakilden sonra ki ilk yılı içinde bahçe, tarla ve toprak işleriyle uğraşmamalısınız. Daha sonra doktorunuza danışarak uğraşabilirsiniz, fakat bitki dikimi ya da yaprak toplamak gibi işlerden sakınınız ve her zaman eldiven giyiniz.

EV TEMİZLİĞİ
Banyo ve mutfağı özellikle de buzdolabını düzenli olarak temizlemelisiniz. Bunun için normal ev deterjanları ve sıvı ovma sabunları yeterlidir. Diğer odalarda sık temizlenmeli ve yatak takımları sık sık değiştirilmelidir.

SOSYAL HAYAT
Ameliyattan 3 ay sonra işinize ya da okulunuza dönebilirsiniz. Yaptığınız iş konusunda doktorunuza bilgi vermeniz gereklidir. Ancak; okul, fabrika gibi kalabalık yerlerde özellikle grip gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanma ihtimali fazladır. Kış mevsiminde korunmaya daha fazla dikkat etmek gereklidir.
Organ nakilli hastalar ilaçlarını düzenli kullanıp takiplerine düzenli geldikleri takdirde, önemli bir problemle karşılaşmadan uzun yıllar sağlıklı olarak yaşayabilirler.
Tüm hayatınızı nakledilmiş bir böbreğinize odaklamayınız, çünkü organ kaybetme endişe ve korkusu önemli bir stres nedenidir. Gerekirse psikolojik destek de isteyebilirsiniz.

AŞILAR
Doktorunuza danışmadan herhangi bir aşı yaptırmayınız.

UYARILAR
•Doktorunuza danışmadan rastgele bir ilacı eczaneden alıp kullanmayınız! 
•Kullandığınız ilaçları kesinlikle kendiliğinizden kesmeyiniz, herhangi bir ilaçla değiştirmeyiniz, ilaç dozları doktorlarınızca ayarlanacaktır, zamanında ve doğru dozda almaya özen gösteriniz. Bu dozları ilaç kartınıza yazınız ve bu kartı üzerinizde taşıyınız. 
•Greyfurt ve karışık meyve suyu kesinlikle tüketmeyiniz!!! 
•Göz, diş, eklem ağırları, nezle, öksürük, uçuk, deri döküntüleri, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, yaygın vücut ağrıları kas ağrıları, gribal enfeksiyon şikayetleri nakil bölgesinde ağrı, şişlik olması, idrar çıkışında azalma, idrar yaparken yanma ve ağrı, kanlı ve kötü kokulu idrar, kan basında artma, ateş, ishal gibi şikayetlerinizi doktorlarınıza mutlaka bildiriniz. 
•Kontrole gelme zamanlarınız doktorlarınız tarafından belirlenecektir. Lütfen Kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2084
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler