SAĞLIK BAKANI Dr.MEHMET MÜEZZİNOĞLU, NAKİLLİLERE YENİ UMUT

25.01.2013 00:49:11

Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 70 bin hasta olduğu, her yıl bu rakamın yüzde 12 arttığı, böbrek nakli bekleyen hastalardan yüzde 90'ının heyet raporuyla malulen emekli olduğu, fakat nakil sonrası tedavisi tamamlanan hastanın ise, uygulanan mevzuat sebebiyle malülen emekliliğinin kaldırıldığı ülkemizde,bu durum çok büyük sıkıntı yaratmakta. 

Diyalize giren bir hastanın devlete yılda 60 bin lira maliyeti olmakta ve 70 bin diyaliz hastasının ise yılık maliyeti 4 milyar lirayı bulmakta.

SOSYAL HAKLARI KAYBETME KORKUSU NAKİLİ ENGELLİYOR.

Bu hastalığa yakalananların yüzde 90'ına özürlü raporu verilip,emekli yapılmakta.Yıllarca emekli maaşı, alıp her türlü sosyal haklardan istifade eden diyaliz hastalarının, yıllar sonra böbrek nakli olduğunda ise emeklilik hakkları ellerindenden alınmakta ve maaşları kesilerek sağlık karneler iptal edilmekte. Uzun yıllar diyalize bağımlı yaşıyan bir hastanın, nakil sonrası tekrar iş dünyasına atılması ve yaşamını devam ettirmesi de imkansız olmaktadır.

Böbrek nakli olan hastanın bir yıl sonrasında devlete maliyeti, yıllık 10 bin liraya düşümekte. Bu hastaların maaşı da ödense devlete yıllık maliyeti 25 bin lirayı bulmakta.Maalesef, yaklaşık 6- 7 yıldır uygulanan mevzuat nedeniyle bu uygulamadan devlet de, hastalar da zarar görmekte .Çünkü diyalize bağımlı iken gördüğü tedavi sonrası devlete maliyeti 60 bin lira olan hasta, nakil sonrası sosyal haklarını kaybetme korkusuyla diyalize devam ediyor.Dolayısı ile de hasta sağlığından vaz geçiyor, devlet para kaybediyor.

Ailesinde böbrek vericileri olduğu halde, bu nedenlerden dolayı nakil olmayan hastalar oldukça fazla. Diyalize bağımlı hasta sayısı her geçen yıl artmakta ve bütçeye oldukça önemli bir yük getirmekte.

Sağlık Bakanlığı'nın bu konuları göz önüne alarak çalışma başlatması oldukça memnun edici.Gecikmiş bir karar da olsa hastalar adına olumlu bir sonuç alınacağından eminiz.

Sağlık Bakanı olarak göreve başlayan Dr.Mehmet Müezzinoğlu'nun bu konunun üzerinde titizlikle duracağını umut ediyoryoruz. 

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 6359
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler