TÜRKİYE'de BÖBREK NAKLİ AMELİYATINDA BİR İLK

29.12.2015 20:23:33

Türkiye'de ilk defa Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde robot yardımı ile böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildi. Bugüne kadar 3 hastada uygulanan ameliyat sayesinde hastaların iyileşme süreleri de küçük kesiler sayesinde kısaldı.

"AVRUPA'DA BİLE OLMAYAN BİR CERRAHİYİ BAŞARDIK"

 Robotla böbrek nakli operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Volkan Tuğcu, operasyonu anlattı.

 Doç. Dr. Tuğcu, "Biz daha önce robotla prostat kanseri, böbrek kanseri ameliyatları yapıyorduk. Robotla böbreğin takılmasını bir yerde gördüm. Amerikalı bir profesör yapmıştı ve çok etkilendim. Daha sonra bunu araştırdım. Dünyada iki ülkede yapılıyor. Bunlardan bir tanesi Amerika biri de Hindistan. Ben Hindistan'a gittim, bu ameliyatları gördüm. Sonra bu ameliyatları gerçekleştirdik. 3 hastamıza robotla böbrek nakil ettik. Gerçekten Avrupa'da bile olmayan bir cerrahiyi başardık. Biz göbek kenarından 4 santimetrelik bir kesi yapıyoruz. Oradan böbreği yerleştiriyoruz. Robotla yapılan ameliyatlarda yara iyileşmesi çabuk oluyor. Çünkü küçük kesiler yapılıyor" dedi.

"ROBOTLA AMELİYAT OLDUM, KENDİMİ ÇOK İYİ HİSSEDİYORUM"

 Robot yardımıyla ameliyat olan 22 yaşındaki Emine Seyhan, "Çok mutluyum, hayatta olduğuma çok seviniyorum. 2004 yılından bu yana böbrek rahatsızlığı yaşıyorum. Ablam benim vericim oldu. Çok da güzel geçti, şimdi hiç ağrım yok. Herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu.

 2 yıldan beri hastalıkla savaştığını belirten ve ameliyat sevincini klarnet çalarak yaşayan Oktay Çelikkaya ise, "2 yıldan bu yana böbrek hastasıyım uygun böbreği kardeşim verdi. Kardeşimden Allah razı olsun. Robotla ameliyat oldum, kendimi çok iyi hissediyorum. Ağrım sızım hiç yok. Başta Volkan Hocam olmak üzere tüm hocalarıma teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak : Volkan KAYALAR.  İHA

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1692
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler