BİR İNSANA YARDIM TÜM İNSANLIĞA YARDIMDIR

12.05.2012 10:18:36

 'BİR İNSANA YARDIM TÜM İNSANLIĞA YARDIMDIR'

 

Giessen'de yapılan Türk AlmanOrgan Nakli Sempozyumu'nda organ naklinde Türk ve Almanakademisyenlerin ortak çalışmalarıyla daha iyi sonuçlar alınmaya başlandığı belirtildi. Geçen yıl Malatya'da ilki yapılan Türk AlmanOrgan nakli Sempozyumu'unun ikincisinde  konuşan   eski  Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz "Kuran-ı Kerim de kim bir insana hayat verirse bütün insanlığa hayat vermiş gibidir, denilmektedir" diyerek her türlü tıbbı müdahalenin yasak olamayacağını söyledi.

MERKEZİ Giessen'de bulununan Türk Alman Sağlık Vakfı'nın girişimleriyle başlatılan Türk ve Alman Tıp ortak çalışmaları çerçevesindeki sempozyumunun ikincisine Giessen Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz yıl ilkinin Malatya İnönü Üniversitesi'nde yapıldığı Türk Alman Organ Nakli sempozyumunun ikincisine ise Giessen Justus Liebig Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Giessen Üniversitesi Kimya Fakültesi Seltersberg İnceleme ve Araştırma Merkezi'nde "Giessen'de organ nakil günleri" sloganıyla yapılan 2 TürkAlman Organ Nakli Sempozyumu'nda organ naklinde Türk ve Alman akademisyenlerin birlikte yaptıkları çalışmalar dile getirilip ortak çalışmalarla daha iyi sonuçlar alınmaya başlandığı belirtildi. Türk AlmanOrgan Nakli Sempozyumu'unda konuşan Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz "Kuran-ı Kerim de kim bir insana hayat verirse bütün insanlığa hayat vermiş gibidir, denilmektedir" diyerek her türlü tıbbı müdahelerin yasak olamayacağını söyledi.

ÜST DÜZEY KATILIMCILAR

Türk Alman Sağlık Vakfı ve Giessen Justus Liebig Üniversitesi yanında Türkiye'den Malatya, BursaUludağ ve Tekirdağ Üniversitelerininde katılımıyla ortaklaşa düzenlenen Organ Nakli Sempozyumu'na,Alman ve Türk akademisyenlerin yanı sıra Almanya Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Adalet Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg-Uwe Hahn, Türkiye Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Tekirdağ Üniversitesi Rektörü Osman Şimşek ile Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Müfit Parlak'ta katıldı.

ORGAN NAKLİ ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU

Sempozyumun açılışında konuşan Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Yaşar Bilgin, 41 yıl önce başlayan organ nakliyle ilgili bilgi verdi. Organa bağlı ölümlerin azaltılmasına yönelik çalışmaların önemine işaret eden Bilgin, Türkiye'de canlıdan canlıya nakillerin Almanya'ya oranla çok daha fazla olduğunu dile getirdi. Bilgin, : "Organ bağışı bir nevi sosyal yardımlaşmadır. Tıp sürekli gelişmektedir. Dileğimiz organ nakli bekleyenlerin en kısa sürede sağlıklarına kavuşmalarıdır" dedi. Almanya'nın en genç rektörü olan 38 yaşındaki Hindistan kökenli Giessen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Joybrado Mukherjee "Türk meslektaşlarımızı ağırlamaktan mutluyuz. Organ nakli çok önemli bir konu. Almanya'da organ bağışı bekleyen her üç hastadan birisi ölmektedir. Bunları azaltmak için insanlığın organ bağışı konusunda bilgilenmesi ve duyarlı olması gerekiyor" dedi.

İŞBİRLİĞİ SÜRECEK

Almanya Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Adalet Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg-Uwe Hahn başta Türk Alman Sağlık Vakfı olmak üzere Türk ve Alman doktor ve profesörlerin sağlık alanındaki özverili çalışmalarına teşekkür eden konuşmasında "Türkiye'deki sempozyuma da katılmıştım. İkinci kez sağlık alanında bilimsel bir çalışmaya katılmaktan mutluyum. Sağlık alanında üniversitelerin işbirliği kurmasına sevindim, desteklerimi sürdüreceğim. Organ bağışı kampanyası için çalışmalar yapacağım. Amacımız Türk ve Almanlar arasındaki ilişikileri geliştirmek, uyumlu bir yaşam sağlamaya yardımcı olmak" dedi.

TÜRKİYE DOKTORLARIYLA GURUR DUYACAK

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de üniversitenin pek çok alanda çıtasını yükseltme gayreti içinde olduğunu ifade ederek " Artık Türkiye'de de sağlık alanında doktorlarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Yakın gelecekte sadece karaciğer naklinde değil, diğer organ nakillerinde ve tıbbın diğer alanlarında da Malatya Üniversitesi adı anılmaya başlanacaktır" diye konuştu. Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Müfit Parlak'ta konuşmasında şunları söyledi: "Üçüncü sempozyumun Bursa'da yapılmasını istiyoruz. Alman üniversiteleriyle bilgi alışverişi yapmaktan mutluyuz. Ayrıca Hessen ile partner şehir olan Bursa'nın Üniversitesi her türlü bilimsel ortak çalışmalarda yer alacaktır"

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 3545
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler