'AT NALI BÖBREK' İLE DİYALİZDEN KURTULDULAR

21.02.2013 11:27:37

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kadavradan alınan "at nalı" şeklindeki böbrek, ikiye bölünerek yıllardır diyalize bağlı yaşayan iki hastaya nakledildi.

 

Nakli gerçekleştiren ekipte yer alan Operatör Dr. Birkan Bozkurt, normalde insanlarda iki ayrı böbrek bulunduğunu, ancak yaklaşık her 400 kişiden birinde böbreklerin "at nalı" şeklinde iki böbreğin birbirine alt taraftan yapışmış halde olduğunu söyledi.

Bozkurt, böbreğin bu yapıda olmasının kişinin sağlığı açısından zararlı olmadığını ancak nakil için zor bir ameliyat olduğunu dile getirdi. Bu tip bir böbreğin ikiye bölünerek iki hastaya nakledilebildiği gibi böbreğin mevcut haliyle tek bir hastaya da takılabildiğine işaret eden Bozkurt, bu durumun doğumsal bir anomali olduğunu söyledi. 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Kılıç ise operasyonun kamuoyu ile paylaşılmasıyla organ naklinde farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2016 yılında yaklaşık 100 bin son dönem böbrek nakli hastasının olacağının öngörüldüğünü ifade eden Bozkurt, kadavra vericilerinin de yeterli düzeyde olmadığını belirtti.

 

Gerçekleştirilen naklin Türkiye'de 4. operasyon olduğunu, dünyada da 100'ün altında vaka bildirimi yapıldığını bildiren Bozkurt, operasyonun Ankara'da ilk kez yapıldığı bilgisini verdi.

DİYALİZDEN KURTULDULAR
Nakille hayata tutunan 14 yıllık hemodiyaliz hastası 57 yaşındaki Gülsüm Yavaş ve 9 yıldır yaşamını periton diyalize bağlı sürdüren 43 yaşındaki İmran Günay'ın sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

 

 

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 4735
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler