AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDEN BİR MUCİZE DAHA

11.02.2013 13:19:02

 Türkiye’de ilk yüz nakli, ilk çift kol nakli ve dünyanın ilk kadavradan rahim naklinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) ;bir ilk daha gerçekleştirildi. Bir hastaya aynı anda kalp ve böbrek nakli yapılırken, hastanın kalbe giden ana toplar damarı da donörün böbreğinden alınan damarla by pass edidi. AÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, bu ameliyatın dünyada bir ;ilk olduğunu belirterek, ;tıp tarihine geçtiğini söyledi.

İki yıl önce annesinden böbrek nakli olmak içinAkdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran Diyarbakırlı 25 yaşındaki Ahmet Alp’in yapılan tetkikler sonucunda böbreğin yanı sıra kalp nakline de ihtiyaç duyduğu tespit edildi. Bunun üzerine organları bağışlanan 39 yaşındaki E.A.’nın böbrek ve kalbi Sağlık Bakanlığı’nın izni ile AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’nde Ahmet Alp’e başarıyla nakledildi. Aynı zamanda hastanın kol ve boynundan gelerek kalbe giden ancak tıkalı olan ana toplar damarı da donörün böbrek damarıyla by pass edildi.

ÜÇ İŞLEM BİR AMELİYATTA GERÇEKLEŞTİ
Geçen Cuma günü gerçekleştirilen naklin ardından AÜ Senato Salonu’nda bugün basın toplantısı düzenlendi. AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve nakli yapan ekibin katıldığı toplantıda konuşan AÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, önemli bir nakil işlemini başarıyla tamamladıklarını söyledi. Aynı vericiden alınan kalp ve böbreğin aynı ameliyatta Ahmet Alp’e nakledildiğini kaydeden Prof. Dr. Bayezid, "Hastamızın kol ;ile boynundan gelen ve kalbe giden ana toplar damarı tıkalı olduğu için vericiden alınan böbrek damarı kullanılarak yeni takılan kalbe drenaj kanalı uygulandı. Böbrek damarı kullanılarak, kalbe yama yapılarak orijinal bir nakil gerçekleştirildi. Bir ameliyatla üç farklı ameliyatı gerçekleştirdik" diye konuştu.

AİLE ’MUCİZE’ DİYOR
Bu ameliyatın dünya tıp literatüründe ilk kez uygulandığını vurgulayan Prof. Dr. Ömer Bayezid, şöyle devam etti:

"Hastamız sağlığına kavuştu, durumu gayet iyi. Böbrek damarı uygun olmasaydı, hastaya bacaktan alacağımız damarı nakletmeyi planlıyorduk. Hastamızı üç gün içinde yoğun bakımdan çıkarmayı, bir ay sonra da taburcu etmeyi planlıyoruz. Ailesi Ahmet’i getirdiğinde çok umutlu değildi. Hem kalp hem böbrek yetmezliği vardı. Haftada üç gün diyalize gidiyordu. Aile ’mucize gibi tedavi’ diyor."

BAKANLIK ÖZEL İZİN VERDİ
AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da Ahmet Alp’in iki yıl önce canlı vericiden böbrek nakli için başvurduğunu aktardı. Yapılan tetkiklerde bu naklin gerçekleştirilebilmesi için kalp naklinin de gerekli olduğunu tespit ettiklerini anlatan Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise şunları söyledi:

"Böbrek naklini yapabilmemiz için kalp ve bütün sistemlerin normal olması gerekiyordu. Hastanın kalbinin yeterli basmadığı tespit edildi. Böbrek ile kalp nakline ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı. Kombine nakil yapılması gerekiyordu. Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi’ndeki hastaya iki organ için izin çıkmadı. Bakanlık devreye girerek özel izin verdi. Hem böbrek hem kalp nakli oldu. Ahmet Alp’in toplardamarı tıkalıydı, by pass için damar gerekiyordu. Böbrek damarı kadavradan geldiği için uzundu, makul kısmı kullanıldı. Hasta ve verici genç olunca başarılı bir iş oldu. Tansiyonu hemen toparladı. Kalp nakli başarılı olunca böbreği kanlandırdık. Kısa sürede canlıdan yapılmış gibi böbrek idrar çıkarmaya başladı."

AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde tutulan hasta Ahmet Alp’in ise ameliyattan sonra kendini çok iyi hissettiğini belirterek doktorlara teşekkür ettiği belirtildi.

SGK ÖDEME LİSTESİNE ALDI, HASTALAR UMUTLANDI
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de suni kalpleri SGK’nın ödeme listesine almasıyla Türkiye’de kalp hastalarına yeni bir umut doğduğunu vurguladı.

Bu konuda ;konuşan Prof. Dr. Ömer Bayezid, SGK tarafından karşılanmasıyla Akdeniz Üniversitesi’nin Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’nde 3 haftada 8 hastaya 3’üncü kuşak suni kalp cihazı takıldığını bildirdi. Kalp cihazının 200 bin lira olması nedeniyle daha önce 4 kişiye uygulayabildiklerine dikkati çeken Bayezid, SGK’nın kararıyla kalp nakli için bekleyen hastaların en az 3- 4 yıl daha kazandıklarını belirtti. 3’üncü kuşak cihazların, yoğun bakım tedavisiyle durumlarında iyileşme olmayan hastalara takıldığını kaydeden Bayezid, bunun kalp nakline kadar destek ya da kalıcı bir tedavi olarak uygulandığını vurguladı.

Türkiye’de 3 bini son dönem olmak üzere, 800 bin kalp yetmezliği hastası olduğunu ifade eden Bayezid, geçen yıl bekleme listesindeki 500 hastadan sadece 96’sına nakil yapılabildiğine dikkati çekti. Listede olup nakil olamayan hastaların yüzde 40’ının bir yıl içinde hayatlarını kaybettiklerini belirten Bayezid, suni kalp cihazıyla hastaların normal yaşama dönebildiklerini ifade etti.

İLKLERİ BAŞARDILAR
Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan birçok nakil dünyada ve ;Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdı, bunlar arasında şunlar var:

Dünyada kadavradan ilk rahim nakli ;yine ;dünyada ilk defa kan ve doku grupları birbirine uymayan Hepatit C hastası bir kişiye böbrek nakli; Türkiye’nin ilk yüz nakli ile yine ;Türkiye’de olmak üzere ;kan uyumsuz ilk çocuk organ nakli, ;ilk kez aynı anda 3’lü by-pass ve böbrek nakli, ;ilk defa kan grubu uyumsuz böbrek nakli, en yaşlı alıcıya canlı vericili böbrek nakli, en yaşlı kadavra donörden karaciğer nakli, en genç kadavradan böbrek nakli, 18 aylık bebeğe organ nakli, 21 aylık bebeğe 49 yaşındaki babaannesinden böbrek nakli.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 5037
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler