YAPAY BÖBREK İÇİN UMUT IŞIĞI

17.04.2013 08:02:18

Yapay böbrek için umut ışığı

ABD’deki Massacuhusetts Hastanesi’nden bilim insanları ürettikleri yapay bir böbreği farelere nakletmeyi başardı.

Güncelleme:15 Nisan 2013 12:00
 
Uzmanlar bu başarının insanlar için yapay böbrek üretiminde ilk adım olduğunu düşünüyor.
 
Yapay fare böbreğinin üretiminde suni kalp ve akciğer parçaları üretilmesinde kullanılan bir yöntemi uygulayan bilim insanları, ilk olarak bir fare böbreğinden aldıkları canlı hücreleri bir tür deterjan solüsyonu kullanarak ayrıştırdı. Daha sonra ortaya çıkan kolajen doku iskelesine yeni doğmuş farelerden alınan böbrek hücreleri eklendi.
  
Daha sonra 12 gün boyunca bir biyoreaktörde tutularak oksijenle beslenen yapay böbrek, kanı filtreleme ve idrar üretme becerisini kazandı.
 
Daha sonra ürettikleri dokuyu bir fareye yerleştiren bilim insanları yapay böbreğin hayvanın bedeni içinde de görevini sürdürmeyi başardığını gördü.
 
Araştırma lideri Dr Harald Ott, “Bu teknolojiyle ilgili özel olan şey, bağışçı organın özünün korunuyor oluşu. Bu sayede üretilen yapay organ vücuda uyum sağlayabiliyor ve hastanın dolaşım ve boşaltım sistemlerine bağlanabiliyor” dedi.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 10448
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler