KRONİK BÖBREK HASTALARI İÇİN BESLENME NASIL OLMALIDIR ?

29.08.2016 14:19:27

Size KBH tanısı konulmuşsa, iyi beslenmeniz, artık çok daha önemlidir ve hatta hastalığınızın ilerlemesini geciktirmeye de yardımcı olabilir.

KBH'nin erken evreleri sırasında, sağlıklı bir diyet özellikle tam tahıl olmak üzere tahıl çeşitlerini, taze meyve ve sebzeleri içerir. Vücudunuzun düzgün çalışması için yeterli enerjiye gereksinim duyduğunu unutmayın.

Karbonhidratlar ve yağlar, temel enerji kaynaklarınız olmalıdır. Ama doymuş yağ ve kolesterol oranını düşürdüğünüzden emin olmak için doymamış yağları tercih edin (örneğin zeytinyağı ve balık).

Diyetiniz için gerekli bir değişiklik, protein alımınızı sınırlamak olabilir. Bu, böbrek işlevinizi korumaya ve kanınızdaki istenmeyen maddelerin miktarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Protein yönünden özellikle yüksek olan besinler et, balık, tavuk, yumurta ve süt ürünleridir.

İdrar üretiminiz normal olduğu sürece, sıvı alımınızı sınırlamanız gerekmez. Buna karşın, sodyum alımı kısıtlanmalıdır. Tuz su tuttuğundan, vücudunuz sonuç olarak daha fazla sıvıya gereksinim duyar. Sodyum esas olarak sofra tuzunda ve hazır gıdalarda (örneğin salam sucuk, konserve gıda, donmuş pizza) bulunur ama örnek olarak ekmek, peynir ve jambon da tuz içerir. Sofra tuzunu taze bitkilerle değiştirmeyi deneyin ve mümkün oldukça yemeklerinizi konserve veya işlenmiş ürünler yerine taze ürünler kullanarak hazırlayın.

KBH ilerledikçe diyetinize daha fazla uyum sağlamanız gerekebilir: Daha ileri evreler, düşük proteinden çok düşük protein diyetine kadar protein alımınızın daha sıkı biçimde azaltılmasını gerektirir. Sonuç olarak, protein alımı vücudunuzun gereksinimlerini karşılamak için yeterince yüksek olmadığından, Amino/Keto asit takviyeleri sizin için yararlı olabilir. Doktorunuz gereksinimleriniz konusunda sizi bilgilendirecek ve doğru takviyeyi önerecektir. Doktorunuzun önermediği hiçbir besin takviyesini kullanmamanız gerektiğini unutmayın.

İdrara çıkışta bir azalma veya ayak bilekleri ve ayaklarda şişme fark eder etmez sıvı alımınızı azaltmalısınız. Doktorunuz, almanız gereken günlük sıvı miktarını size söyleyecektir. Unutmayın: Tuzlu gıdalar sizi susatır!

Potasyum, artık vücudunuzda daha hızlı birikeceğinden, kalp aritmisine yol açan yüksek düzeyde birikimleri önlemek için alım azaltılmalıdır.

Potasyum açısından zengin gıdalar:

  • Meyve ve meyve suyu (muz, kuru meyveler, üzüm, avokado)
  • Sebzeler (ıspanak, patates, brokoli, domates ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler)
  • Çerez/kuruyemiş
  • Tam tahıllı ürünler
  • Süt ve süt ürünleri
  • Tuz yerine geçen ürünler

Aşağıda, potasyum alımınızı azaltmanıza yardımcı olacak bazı basit ipuçları yer almaktadır:

  • Patates ve diğer sebzelerdeki potasyum miktarını azaltmak için soyun ve küp küp doğrayıp birkaç saat su dolu geniş bir kapta bekleterek giderebilirsiniz. Pişirmeden önce suyu bir kez değiştirin.
  • Pişirmek, meyve ve sebzelerin potasyum içeriğini azaltır; bol miktarda su kullanın.
  • Konserve meyveler (susuz) ya da donmuş meyve ve sebzeler kullanın.

Fosfat düzeyleriniz yükselirse, fosfat açısından zengin gıdaları almayı azaltmalısınız.

Fosfat açısından zengin olanlar:

  • Süt ürünleri
  • Et Balık
  • Tam tahıllı ürünler
  • Fasulye ve mercimek
  • Çerez/kuruyemiş
  • Siyah çikolata/kakao
  • Meşrubatlar (örneğin kola) ve bira

Doktorunuzun önermediği hiçbir vitamin ya da mineral takviyesini almayın. Reçetesiz preparatlar ve ilaçlar, KBH olan bir kişi için zararlı olabilir.

Protein-enerji-malnütrisyon ve aşırı sıvı yükü riski arttığında, özellikle kronik böbrek yetmezliğinin daha ileri evrelerinde beslenme durumunuzu düzenli olarak kontrol ettirmenin önemli olduğunu lütfen unutmayın. Sorularınız varsa mutlaka doktorunuza danışın ve önerilerine uyun.

Kaynak: FRESENIUS MEDICAL CARE TÜRKİYE

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2557
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler