FOSFOR ALIMINI NASIL YÖNETEBİLİRİM ?

25.08.2016 17:20:22

Fosfor alımınızı etkin biçimde yönetin

Fosfor vücudumuz için önemlidir; güçlü dişler, kemikler ve tüm kas faaliyetleri için gereklidir. Ancak tıpkı potasyumda olduğu gibi, fosfor düzeylerinin çok yüksek olması sağlığınız için iyi değildir.

Anladım. O zaman nasıl kaçınabilirim?

Ne yazık ki fosforsuz diyet yoktur. Aslında fosfor, proteinle çok yakından bağlantılıdır. Daha önce öğrendiğimiz üzere, protein, vücudumuzda kas gelişimini sağlamak gibi önemli işlevleri yerine getirir. Örneğin süt ürünleri yüksek protein ve fosfor içeriklerine sahiptir.

Bunun anlamı daha az protein yemem gerektiği midir?

Protein sizin için çok önemli olduğundan, özellikle et ve balık başta olmak üzere, bu besinlerden kaçınmamalı ya da bunları sınırlandırmamalısınız. Ancak fosfor alımınızı kontrol altında tutmak için yapmanız gereken en önemli şey, işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durmaktır. Çoğu katkı maddesi (özellikle "E kodları" içerenler) yüksek fosfor düzeylerine sahiptir.

Pazara veya markete gittiğimde alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyim? Aldıklarımı nasıl pişirmeliyim?

Hepimiz hazır gıdalar almaya çok alıştık. Hazır gıdalardan uzak durmanın en iyi yolu taze besinler tüketmektir. Sadece paket açıp aldıklarınızı ısıtmak yerine, mutfakta yemeklerinizi taze malzemelerle pişirmek için biraz daha fazla zaman harcarsınız.

Örneğin puding gibi hazır paket tatlılar genellikle çok fazla potasyum içeren süt tozuyla yapılır. Sütlü tatlı hazırlama konusunda basit bir ipucu verelim: Süt yerine 1/3 ölçü süt ve 2/3 ölçü su kullanarak ciddi ölçüde daha az potasyum tüketirsiniz.

Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi de hazır gıdalarda bol miktarda fosfor ve tuz içerirler. Bu yüzden bu gıdaların tüketimini sınırlandırmalısınız.

Hamur işlerinde kabartma tozu yerine karbonat kullanabilirsiniz

Fosfor bağlayıcı ilaçlar (yemek arası) bana yardımcı olur mu?

Doktorunuzun yazmış olabileceği fosfor bağlayıcılar, fosfor alımınızı yönetmenin aslında en önemli yoludur. Yüksek oranda fosfor içeren bir besin tükettiğinizde fosfor bağlayıcılarınızı, genellikle öğününüzle birlikte alırsınız. İşe yarayabilmeleri için, her zaman doktorunuzun belirttiği gibi almanız gerekir.

       Unutmayın

  • fosfordan kaçınmayın, fosfor alımınızı yönetin
  • işlenmiş gıdalar kullanmak yerine taze malzemeler ile yemek hazırlayın
  • işlenmiş gıdalar satın alırsanız, etiketinde "E kodlu" katkı maddeleri olanlardan uzak durun
  • fosfor bağlayıcıları her zaman doktorunuzun belirttiği gibi alın

Kaynak: FRESENIUS MEDICAL CARE TÜRKİYE

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1745
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler