DİYALİZ HASTALARINA ÖNERİLER,TAVSİYELER

17.05.2012 15:37:17
DİYALİZ HASTALARINA ÖNERİLER, TAVSİYELER

1. Hayatınızı değiştiren diyaliz tedavisine başlamak dünyanın sonu değil. Hayattan böyle de zevk alabilirsiniz.

2. Eğer daha önceleri fizikî güç isteyen bir iş yapıyorsanız, artık daha çabuk yorulacaksınız. Diyalizle bu yorgunluğun üstesinden kısmen geleceksiniz.

3. İşiniz kafa çalışması île ilgiliyse, unutmayın kafanız ölmüş değil yalnızca böbrekleriniz kafi çalışmadığı için diyalize giriyorsunuz. İşinize devam.

4.Çalışmayan sizi bu duruma getiren organınız böbrekler hakkında mutlaka bilgi sahibi olun. Böbrek nedir, nerede bulunur, ne iş yapar, hastalıkları nedir ve sizin böbreğinizin hastalığı nedir.

5. Böbreğinizi ve hastalığınızı öğrenmeyi makineyi de öğrenmeyi katın.

6. Makine randevularınızı ilgili ile ayarlayın ve randevularınıza uyun

7. Kendiniz hakkında doktor ve hemşirelerden bilgi alın, tansiyonunuzu sorun, laboratuar bulgularınızı öğrenin.

8. Size verilen ilacın ne olduğunu, niçin verildiğini, yan etkilerini öğrenin.

9. Üzülmektense önlem almak daha iyidir. Bütün ilaçlarınızın adlarını öğrenin. Bunlara yeşil yuvarlak veya mavi fasulye gibi adlar takmayın.

10. Evinizde iyi bir tartı bulundurun. Kilonuzu size söylendiği gibi koruyun.

11. Diyetinize çok önem verin. Bilmediğiniz bir yiyeceğin size iyi mi yoksa zararlı mı olduğunu mutlaka sorup öğrenin.

12. Aylık yapılan rutin laboratuar tetkiklerinizi öğrenin . Tahlillerin ne anlama geldiğini ve ne tedbir alınması gerektiğini doktor ve diyetisyeninize danışın

13. Hiçbir zaman diyaliz seanslarınızın zamanını ve süresini aksatmayın.

14. Sosyal güvence (SSK gibi) durumunuzu kontrol altında tutun.

15. Diyaliz dışındaki seçenekleri (transplantasyon gibi) doktorunuza sormadan karar vermeyin

16. Diyaliz ekibine nazik davranın. Çünkü onlar sizin için çalışmaktadırlar.

17. Tedaviniz veya diyaliz merkeziniz hakkındaki düşüncelerinizi, tenkit ve önerilerini ilgililerle konuşmaktan çekinmeyin

18. Diyalize giren tek kişi siz değilsiniz. Diğer diyaliz hataları ile arkadaşlık kurun. Onların olumlu deneyimlerinden yararlanın.

19. Diyalizde genel bilgilerin yanında size özel bilgiler de vardır. Her hastanın kuru kilosu, diyeti, diyaliz seans sayı ve zamanı ayni değildir. Size özel diyaliz tedavisinin oturması biraz deneme- yanılma ile yapıldığından zaman alır. X hanım şöyle diyet yapıyor diye size de uygun değildir. Doktor ve diyetisyeniniz tavsiyelerine uyun

20. Geçici olara başka bir diyaliz merkezine gitmeniz gerekiyorsa mutlaka doktorunuzdan o merkezin yazılı veya sözlü olarak temas etmesini ve sizin ve diyaliziniz hakkında bilgi verilmesini isteyin

21. Daima geleceğe bakın ve hep uzun bir hayat planlayın. Okula gidiyorsanız devam edin, İşinizi bırakmayın, işsiz iseniz bir iş bulun, Mutlaka üretici bir aktiviteniz olsun.

22. Diyaliz ekibinizi sevin. Onlara karşı olumlu tutum içinde olun.

KAYNAK: ÖZEL ÇAMLICA DİYALİZ MERKEZİ ,DİYARBAKIR 
 
 
 
 
 
 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 7550
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler