SIVI ve TUZ ALIMI NASIL OLMALIDIR ?

18.08.2016 10:58:19

Sıvı alımınızı kontrol edin ve tuz yerine taze bitki ve baharatlar kullanın

Böbrekleriniz çalışmadığı için aldığınız sıvılar vücudunuzdan atılamaz. Bundan dolayı sıvı alımınızı kontrol altında tutmak çok önemlidir. Vücudunuzda normalden fazla sıvı bulunması, yüksek tansiyon, kalp sorunları ve nefes darlığı gibi sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.

Her gün ne kadar içmeliyim?

Günlük gereksinim duyduğunuz sıvı miktarı doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Doktorunuz tarafından size sıvı durumunuzla ilgili verilen bilgileri uygulamanız oldukça önemlidir. Sıvı olarak yalnızca su, kahve, çay ya da süt gibi içecekleri değil, yoğurt, dondurma ya da çorba gibi oda sıcaklığında sıvı olan yiyecekleri de düşünmeniz gerektiğini unutmayın.

Sıvı alımımı kontrol etmek için ne yapmalıyım?

İçtiğiniz su miktarını azaltmanın sizin için beslenmenizdeki en zor değişikliklerden biri olduğu açıktır. Sıvı alımınızı izlemenin kolay bir yolu, gün boyunca, izin verilen günlük sıvı miktarının tamamını içeren bir su şişesi bulundurmaktır. Ayrıca sofrada zihninizi kandırmak için küçük bardaklar kullanabilirsiniz.

Unutmayın sıvı alımınızı kontrol altında tutun: genellikle yaklaşık 0,5 litre/gün tuz su bağladığından, tuz tüketiminizi düşük tutmaya çalışın tuz yerine geçen alternatiflerden kaçının tuz yerine taze bitkiler ve baharatlar kullanın ama acı baharatlar konusunda dikkatli olun susuzluğunuzu ılık suyla veya gargara yaparak giderin

Unutmayın sıvı alımınızı kontrol altında tutun: genellikle yaklaşık 0,5 litre/gün tuz su bağladığından, tuz tüketiminizi düşük tutmaya çalışın tuz yerine geçen alternatiflerden kaçının tuz yerine taze bitkiler ve baharatlar kullanın ama acı baharatlar konusunda dikkatli olun susuzluğunuzu ılık suyla veya gargara yaparak giderin

Susarsam ne yapmalıyım?

Susuzluğunuzu bastırmak için pek çok faydalı ipucu ve tavsiye bulabilirsiniz. Örneğin, çok etkili bir yöntem, ılık suyla ağzınızı çalkalamak veya gargara yapmaktır. Günde 4 kereye kadar ağzınıza bir yarım limon dilimi de koyabilirsiniz; size ferahlık hissi verecektir!

Sıvı alımızı kontrol etmek sizin için büyük bir sorunsa, susuzluğu gidermenin bir diğer yolu da şekersiz sakız çiğnemektir. Ayrıca çok sıcak günlerde, limon ya da başka ekşi tatlı bir meyvenin damlalarıyla buz küpleri hazırlayabilirsiniz.

Beni susatacağı için tuzdan uzak durmam mı gerekir?

Senior man cooking on camping stove Yemeklerinize tat katın, tuz değil. Evet, bu, sorunun bir parçasıdır. Tuz, suyu bağlar ve tuz tüketmeniz sonucunda vücudunuz su “ister”. Tuz, vücudunuzda birikerek, yüksek kan basıncı ve hatta felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Tuz yerine geçen alternatifler ya da düşük sodyumlu tuzlardan da kaçınılmalıdır. Bu alternatiflerin çoğu çok fazla potasyum içerir; yüksek düzeyde potasyum da çok zararlıdır.

O zaman yemeklerime nasıl tat katabilirim?

Tuz yerine sarımsak, soğan, kereviz ya da biraz sirke gibi tatlardan yararlanmaya ve taze soğan, maydanoz, reyhan, kekik vb. bitkileri kullanmaya başlayın. Tat duyunuzu geliştirecek ve sağlık sorunlarınızı ciddi oranda azaltacaksınız. Acı biber ve biber gibi yoğun baharatlardan da kaçının; bunlar da susuzluk hissini artırır.

Bir öneri daha: Genellikle tüketmeniz gerekenden daha fazla tuz içerdiklerinden hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.

Ama çoğu yemeğin tuzsuz çok yavan bir tadı oluyor…

Doğru, tuz kültürümüzde çok yaygın kullanılan bir çeşnidir. Ancak dünyanın diğer bölgelerinde, neredeyse hiç kullanılmaz. Bu kültürlerde taze bitkiler ve baharatlar tercih edilir. Bizim de bunu yapamamamız için bir neden yoktur.

        Unutmayın

  • sıvı alımınızı kontrol altında tutun: genellikle yaklaşık 0,5 litre/gün
  • tuz su bağladığından, tuz tüketiminizi düşük tutmaya çalışın
  • tuz yerine geçen alternatiflerden kaçının
  • tuz yerine taze bitkiler ve baharatlar kullanın ama acı baharatlar konusunda dikkatli olun
  • susuzluğunuzu ılık suyla veya gargara yaparak giderin

Kaynak: FRESENIUS MEDICAL CARE TÜRKİYE

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1228
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler