Prof.Dr. Ömer ÖZKAN ''DONÖR YOK, NAKİL YAPAMIYORUZ''

5.09.2015 13:50:22

 

Prof. Dr. Ömer Özkan: Donör yok, nakil yapamıyoruz

 

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, robotik cerrahi operasyonla ilgili basın toplantısında nakillerle ilgili önemli açıklamalar yaptı: "Bizi yavaşlatan pahalı olması değil bağışların olmaması. Şu an hastanemizde 43 kol, yüz ve bacak nakli bekleyen hastamız mevcut. Tek sıkıntımız donör olmaması."
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversite hastanesinde robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat gerçekleştiren cerrahların katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Rektörlük Senato Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Kurtcephe, üniversite hastanesinde Da Vinci robotunun en son modelinin, ilk defa 9 Ocak'ta Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından gerçekleştirilen doku naklinde kullanıldığını söyledi. Bu ameliyatın Türkiye'de robotik cerrahi anlamda yapılan ilk operasyon olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, bu operasyonun aynı zamanda dünyada, Da Vinci robotunun plastik cerrahi anlamında kullanılan ilk vaka olduğunu kaydetti.

PROSTAT KANSERİ AMELİYATI İLK SIRADA

Yaklaşık 8 ayda farklı branşlarda 50 cerrahi robotik operasyon gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Kurtcephe, hiçbirinde beklenmeyen bir durumla karşılaşılmadığını ifade etti. 50 operasyon içerisinde 21 operasyonla en çok prostat kanseri vakasına müdahale edildiğine işaret eden Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, "6 kulak burun boğaz, 6 gırtlak kanseri ameliyatı, 10 jinekoloji hastası ameliyatı, 6 genel cerrahi ve 1 doku nakli yapıldı" diye konuştu.
Bu operasyonlar sayesinde hastaların kısa sürede sağlıklarını kavuştuğunu, yılsonuna kadar operasyon sayısını 75'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, "Bundan sonraki yıllarda yılda 250 robotik cerrahi operasyon yapmayı hedefliyoruz. Her alanda olduğu gibi robotik cerrahinin kullanım alanında Türkiye'de öncü, lider konuma yükselmeyi hedefliyoruz" dedi.
Hem Türkiye'de hem de dünya çapında isim yapan, üniversitede görev yapan hekimlerden 25'inin robotik cerrahi kullanım kursuna katıldığını ve kullanım sertifikası aldığını vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, "Bir ameliyathaneyi tamamen robotik cerrahi şartlarını taşıyacak şekilde düzenledik. Hemşirelerimiz, teknik personelimizi eğittik" dedi.

DONÖR YOK, NAKİL YAPAMIYORUZ

AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise hastalara daha faydalı ve daha az zarar vermesi için robotik cerrahi yöntemini kullanacaklarını kaydetti. Her yaptıkları operasyonun bir öncekinden daha iyi olması için çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu:
"Bunlar pahalı fakat ileri teknoloji operasyonlar. Bizi yavaşlatan pahalı olması değil bağışların olmaması. Şu an hastanemizde 43 kol, yüz ve bacak nakli bekleyen hastamız mevcut. Tek sıkıntımız donör olmaması. İnsanlar aletleri üretiliyor, biz o aletleri alıp maalesef ameliyatları yapıyoruz, bu da bize pahalıya mal oluyor. Bizim projelerimiz çok kıymetli ve ön sırada olmak üzerinedir. Klinikte ileriyiz ancak araştırma çalışmalarında çok gerideyiz. Enstitü ve organ nakli merkeziyle birlikte biz burada araştırma ve geliştirmeleri yapmalıyız diye projeler geliştiriyoruz, konuşuyoruz. Çalışmalarımız bunun üzerine."
AÜ Organ Nakli Merkezi. Prof. Dr. Bülent Aydınlı da bundan sonra organ nakil ameliyatlarında canlı vericiden organ alınırken robotik cerrahi yönetiminin kullanılacağını, nakil aşamasında da yine aynı yönetimin kullanılacağını vurguladı.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2210
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler