BÖBREK NAKLİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR ?

14.06.2016 10:09:05

BÖBREK NAKLİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Böbrek nakli için gerekli şartlar, böbrek naklini herkes olabilir. Böbrek nakli yapılamayacak hasta grubu küçük bir grubu oluşturur. Böbrek yetmezliğine girenler, diyalize girenler için böbrek nakli bir umut ışığıdır. Çünkü günümüzde başarıyla uygulanmakta ve hastaların yaşam standartlarını yükselterek, daha uzun ve sağlıklı yaşamalarını sağlamaktadır. Sadece ameliyatın riskini kaldıramayacak derecede kalp hastası olanlar, kanser hastası olanlar dışında herkese böbrek nakli yapılabilir. Hastalarda hepatit, tüberküloz gibi enfeksiyon hastalığı bulunuyorsa, hastaların mikrobik hali aktif olmazsa, yine nakil olabilirler. Hastalar doktor tarafından bilgilendirilmeli ve organ nakil merkezinde kaydı bulunmalıdır. Eğer böbrek alınacak bir akrabanız bulunuyorsa, canlıdan böbrek nakli, bulunmuyorsa kadavradan böbrek nakli listesinde olmanız gerekir.

Canlıdan yapılan nakiller oldukça güvenli ve başarılı bir tedavidir. Nakilden sonraki ilk yılda hastalarda % 95 oranında sağlıklı, diyalize girmeden bir yaşam elde edilebilir. Son zamanlarda kullanılan bağışıklık baskılayıcı ilaçlardaki gelişmeler, böbrek naklindeki deneyimler arttıkça başarı oranı sürekli yükselmektedir.

Böbrek nakli olması gereken hastalarda genellikle kadavradan böbrek nakli bekleme gibi bir yaklaşım vardır. Ancak kişinin nakil alacağı bir yakını olursa, hiç beklemesine gerek kalmadan sağlığına kavuşabilir. Bu yüzden böbrek nakli olması gereken hastaların ilk olarak canlıdan böbrek naklini tercih etmesi gerekir. Canlıdan böbrek nakli hastaya çeşitli avantajlarda sağlar.

  • Canlıdan nakilde sağlıklı böbrek nakledildiğinden, daha başarılı bir sonuç alınır
  • Hem alıcı, hem verici sağlık kontrollerinden geçtiğinden, operasyon oldukça kontrollü yapılır
  • Kadavradan böbreğin uygun zamanda çıkmama riski olduğundan, hastalar bu süreçte oldukça yıpranabilir
  • Canlıdan nakil işlemleri kısa sürede tamamlanarak, böbrek nakli gerçekleştirilir
  • Canlıdan böbrek nakli olma şansı olmayanlar için, kadavradan nakil şansı olasılığı yükselir.

Böbrek naklinin hedefi böbreği yerine yerleştirmek değil, uzun yıllar böbreğin işlev görmesini sağlamaktır.

Hepatit B ve Hepatit C hastalarına böbrek nakli yapılabilir

Bu virüsler karaciğerde hasara neden olur. Nakilden sonra bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanıldığından, bunlar hepatit virüsünün etkisini arttırabilir. Bu yüzden kanında fazla miktarda virüs bulunan ya da karaciğerinde hasar olan diyaliz hastalarının böbrek nakli olmaları önerilmez. Fakat hepatit hastalarında karaciğer hasarı oluşmadıysa, böbrek nakli yapılması diyalizde kalmasına göre daha sağlıklı olmalarına, uzun yaşamalarına neden olur.

Böbrek nakli diyalize başlamadan önce yapılırsa, daha uygun olur

Böbrek yetmezliğinde son döneme gelen hastaların diyalize başlamadan böbrek nakli olması daha uygundur. Böylece diyalizle vücutları yıpranmadan, sağlık sorunları gelişmeden nakil olurlar. Hastalar diyalizde ne kadar kısa süre geçirdiyse, böbrek naklinin başarısı daha yüksektir. Bu nedenle canlı vericisi olan hastalar hiç beklemeden böbrek nakli olmalıdır. Böbrek bağışı hastanede 2 gün kalarak, bir haftada normal yaşama dönmek üzere kolay koşullar altında yapılabilir.

Canlıdan böbrek naklinde doku uyumu olmasa da, nakil yapılabilir

Canlıdan doku uyumu olmadan nakiller dünyada uzun yıllardır yapılmaktadır. Bu ülkemizde uygulanmaya başlayan bir sistemdir. Canlı vericisi olanlarda doku uyumu olmasa da, başarılı sonuçlarla böbrek nakli yapılabilir.

Böbrek nakli kan uyumu olmadan da yapılabilir

Nakil sırasındaki sorunlardan birisi de ABO kan grubu uyumu bulunmadan böbrek naklinde başarılı sonuçların alınmasıdır. Normalde kan grubu olmadan nakil yapıldığı zaman immünolojik risklerin artması ve vücudun nakledilen böbreği reddetmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Ancak kan grubuna karşı antijenlerin diyalize bağlanıldığı gibi bir cihaza bağlanarak temizlenmesi yani aferez tedavisinin uygulanması, bağışıklık sistemini baskılayan yeni ilaçların kullanılması sayesinde kan grubu uyumu olmadan da böbrek nakli yapılabilir. Bu tür nakillerde ilk yıl oldukça önemlidir. Hastaların daha fazla hastanede kalması, bazı ek tedavilere gereksinim duyulması kaçınılmazdır. Ancak kadavradan böbrek nakline göre daha başarılı bir nakil yapılır. Alıcıyla verici arasındaki Rh faktöründeki farklılık olması önemli değildir. Normal koşullarda A kan grubu olan kişilerde 0 kan grubu hastalara böbrek vericisi olabilir.

Kaynak: bobrek.gen.tr

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 6115
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler