DİYALİZ HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ ?
28.05.2016 08:42:07
DİYALİZ HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ ?
Her ramazan ayında hastalarımız bize oruç tutup tutamayacaklarını sorarlar. Bir çoğuna istemeyerek olumsuz yanıt versek de, ufak bir kısmına izin vermekteyiz. Çünkü oruç tutmanın manevi hazzı onları Allaha daha fazla yaklaştımakta maneviyatlarını yükselterek, yaşama daha sıkı tutunmalarını sağlamaktadır.
Bilindiği gibi diyaliz hastaları haftada üç kez diyalize girmektedir. Zaten bu günlerde oruç tutulması mümkün değildir. Biz merkez olarak diğer günlerde de orç tutmalarını tavsiye etmemekteyiz. Çünkü diyaliz hastalarının çoğunluğunu, şeker,tansiyon, kalp hastaları oluşturmaktadır. Bu hastalar çok ciddi ve mutlaka zamanında alınması gereken ilaçlar kullanmak zorundadır. Uzun süreli açlıkta vucudumuz, kan şekerini düşürmemek, tansiyonu kontrol etmek için birtakım maddeler salğılar .Bu maddeler diyaliz hastalarında, hem yetersiz hemde etkisi daha azdır. Bu nedenle şekerleri kolay düşer, tansiyon değerleri kolay değişebilir, kalp yetersizliği daha çabuk ortaya çıkabilir.
Diyaliz merkezlerinde, diyalize girecek böbrek yetersizliği dışında, başka bir hastalığı olmayan, küçük bir hasta grubu vardır. Eğer bu hastalar ısrarla oruç tutmak istediklerini belirttiklerinde, doktorlarının tavsiyesi doğrultusunda bu manevi isteklerini gerçekleştirebilirler.
Bu grup hastaların günlük sıvı alımı doktorları tarafından ayarlanır, ilaçları ise iftar ve sahur vakitlerine göre düzenlenir. Yiyeceklere gelince, özellikle potasyumdan fakir besinler tercih edilir. Protein miktarı yüksek, kompleks karbonhidratlı gıdalarla beslenmeleri uygun olur. Yeme sıklığını, iftar ve sahur arası 4-5 öğün olarak planlanması gerekir. Her öğünü aşırıya kaçmadan ilk tokluk hissi hissettikleri ana kadar yapmaları tavsiye edilir. Gün içinde özellikle beden güçü gerektiren işlerden uzak durmaları, güneşten sakınmaları gerekir. Günün büyük bölümünü serin yerlerde istirahat ederek geçirmeleri önerilir.
Örnek Diyet :
İFTAR:
Bir bardak su, az yağlı peynir, 1 adet hurma, 2-3 adet zeytin, çorba (yayla, soguk ayran çorbası,mantar,...), yeşil salata, esmer pirinç pilavı, haşlama yada ızgara dana eti veya tavuk yanına haşlama sebze (havuç,kabak, fasulye), iki dilim çavdar ekmeği, bir porsiyon karpuz. Bunlarla birlikte fosfor bağlayıcı ilaçınızı içmeyi unutmayın !
1. Ara öğün (iftardan 1 saat sonra): güllaç ( sütlü başka bir tatlı da olabilir), 3 adet ceviz yada 5-8 adet fındık. fosfor ilacı bir adet.Bir bardak su veya 4-5 çay bardağında çay.
2. Ara öğün (iftardan 2 saat sonra) : Yarım elma,yarım armut veya bir avuç üzüm veya 5-10 adet kiraz veya vişne. bir bardak su.
SAHUR: Tarhana çorbası, 2 adet yumurta, az yaglı beyaz peynir, bir parça tahin helvası, 2 dilim yulaflı ekmek, 4 çay bardağı çay veya 1 su bardağı süt veya karpuz. İlave bir bardak su ve fosfor bağlaycı ilaç.
Not: Diyet listesi idrarı olmayan diyaliz hastaları içindir. Menülerin tamamı tuzsuz olarak hazırlanmalıdır.
Kaynak: Dr. Gürkan YURTERİ
Yorumlarınız
Haberin okunma sayısı :
3668
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.
Diğer Haberler