ORGAN BAĞIŞINDA TERS İSTATİSTİK

2.10.2013 09:33:25

 ORGAN ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yavuz Selim Çınar, ters bir istatistikle karşı karşıya olduklarını; Türkiye’de insanların hayattayken organ bağışı yaptığını, ancak beyin ölümü gerçekleştiği durumlarda ise çekindiklerini söyledi. Çınar, Çanakkale’nin organ bağışı konusunda örnek bir il olduğunu da belirtti.

 
Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yavuz Selim Çınar, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Bilecik ve Düzce’yi de içine alan ve toplam 5.5 milyon nüfusu barındıran Bursa bölgesi olarak, 2012 yılında milyon nüfus başına organ bağışı sayısında Türkiye’de birinci sıraya yerleştiklerini söyledi. Ancak, Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerdeki organ bağışına bakıldığında Türkiye’nin hala çok gerilerde olduğunu belirten Çınar, “Organ bağışı, Avrupa’da ve Amerika’da milyon nüfus başına 30-35′lerdeyken, Türkiye’de ne yazık ki milyon nüfus başına 4.6 düzeyinde seyrediyor. Bursa bölgesinde bu oran neredeyse bunun iki katı. Geçen seneyi 8.8 olarak kapattık. Ama hala yeterli olmaktan çok uzak. Ülkemizde organ bekleyen 10 binlerce hastamız var. 60 bine yakın böbrek hastası var. Bunların 20 bini organ bekliyor. Yine 2 bine yakın karaciğer hastamız, 300′e yakın kalp bekleyen hastamız var. Türkiye’de sayısal olarak en çok böbrek nakli yapılıyor. Böbrek bekleyen hastanın diyaliz gibi bir tedavi süreci var. Konforlu olmasa da ömrünüzü devam ettirebiliyorsunuz. Ama karaciğer ve kalp bekleyen hastaların ne yazık ki böyle bir şansları yok. Tek şansları organ nakli” dedi.
 
CANLIYKEN VERİYORUZ, BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞİNCE KORKUYORUZ
 
Dr. Yavuz Selim Çınar, Avrupa ülkelerinde beyin ölümü gerçekleşenlerin yüzde 80′inin organları bağışlanırken, Türkiye’de bunun tam tersi yaşandığını söyledi. Türkiye’nin canlı vericiden nakillerde iyi olduğunu belirten Çınar, “Nakillerimizin yüzde 80′i canlılardan yapılıyor. Hayattayken bir böbreğinizi ya da karaciğerin bir parçasını verebiliyorsunuz. Ama öldükten sonra durum çok değişiyor. İnsanlar hayattayken vermekten çekinmedikleri toprak olup gidecek organlarını nedense beyin ölümü gerçekleştikten sonra bağışlamaya çekiniyor. Bu halkımızın bilgi düzeyiyle alakalı. Yapılan araştırmalarda belli başlı birkaç konu var. Dini yönden çekinceler var. Mafya benzeri haberlerin çıkmasından çekinceler var. Organ nakli yapılan insanın vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi var. Oysa organ naklinin normal ameliyattan bir farkı yok aslında. Organ bekleyen on binlerce hastamız var. Halkımızın daha duyarlı olması gerekiyor” dedi.
 
135 BEYİN ÖLÜMÜNE KARŞILIK 44 BAĞIŞ
 
Son bir haftada Bursa bölgesinde 4 beyin ölümü gerçekleştiğini ve bunların 2′sinin Çanakkale’de yaşandığını belirten Dr. Yavuz Selim Çınar, “Bu dört hastanın organlarıyla bugün yaklaşık 15 hastanın yaşama bağlandığını söyleyebiliriz. Geçen yıl ise bölgede 135 beyin ölümüne karşılık 44 vatandaşımız organ bağışı yaptı. Bu yılın ilk 9 ayında 111 beyin ölümüne karşılık 35 organ bağışı oldu. Geçen yıla göre organ bağışını yüzde 30 arttırdık. Bursa Bölgesi olarak bu yılda Türkiye’de ilk iki sırada yer alacağımızı umuyorum” dedi.
 
HEDEF MİLYON NÜFUS BAŞINA 10 BAĞIŞ
 
Sağlık Bakanlığı’nın hedefinin, 2015 yılında milyon nüfus başında organ bağışı sayısını 10′lar seviyesine çıkabilmek olduğunu belirten Dr. Yavuz Selim Çınar, “Nüfusa oranladığımızda Türkiye’de şu an en çok bağış yapılan kent Çanakkale. Bütün ülkede örnek gösteriliyor. Çanakkale’nin işleyiş tarzını kendimize örnek almaya çalışıyoruz. Çanakkale organ nakli bağışında Türkiye’de örnek olmuş, şimdiden Avrupa Birliği ortalamalarını yakalamış bir il diyebiliriz” dedi.
 
Çanakkale İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Azem Ülkü ise sistemli çalışmanın sonuçlarını son 4 yılda almaya başladıklarını belirtip, şunları söyledi:
 
“Geçtiğimiz yıl 11 organ bağışı yapıldı. Bu da 500 bin nüfuslu kentte milyon nüfusa vurursak 22 bağış demek. Kentimizde 2010 yılında 7, 2011 yılında 8, bu yılın ilk 9 ayında da 9 organ bağışı oldu. Çanakkale organ bağışı konusunda Türkiye’ye örnek bir il. Vatandaşlarımıza bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2980
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler