ENGELLİLERE MÜJDE ! Rapor Çilesi Son Buluyor

17.11.2016 11:27:09

Engellilere Müjde! Rapor Çilesi Son Buluyor ..İşte Yeni Uygulama ;

Bir yıldır gündeme taşınan, rapor budama olayı artık son bularak engelli vadandaşların hak gaspı bitiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecek uygulama engellilerin rapor çilesine son verecek. Engellilere evde bakım ücreti, engelli maaşı, emeklilik ve vergi indirim belgesi gibi haklardan faydalanmak için sağlık kurulu raporlarındaki "yüzde 40" oranında engelli olma şartı kaldırılacak.

    %40'IN ALTINA YENİ HAKLAR

Mevcut uygulamaya göre, yüzde 40 oranının altında engelli raporu olan vatandaşlar, birçok haktan yararlanamıyordu. Yeni sistemde ise yüzde 40 oranının altında engeli olanlara da bu haklardan yararlanma yolu açılacak. Engelliler, sosyal ve ekonomik şartlarına göre de raporlandırılacak. Yeni uygulamaya göre yüzde 50 ve üzeri ağır engelli, yüzde 50 ve 35 arası engelli ve 35 altı hafif engelli olarak anılacak. Örneğin, yüzde 35 engelli olan kişiler de 'engelli sayılarak haklardan kademeli olarak yararlanacak.

Uygulama hakkında dernek başkanlarının görüşleri:

'SAVUNDUĞUMUZ KARARI DESTEKLERİZ'

Av. Turan İÇLİ. Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı:

Yüzde ibaresi, 12 Eylül döneminde edinilen bir sınır oldu. Bizim yıllardır savunduğumuz haklar orana göre değil, engellinin vücut işleyişinin kısıtlılığına göre verilmesiydi. Şimdi yüzde oranın kaldırılması yerinde olur. Eğer bu uygulama çıkarsa destekleriz. Ayrıca haklardan yararlanabilmek için hastanenin verdiği rapora değil, uzman kişilerden oluşan bir kurulun vereceği karar etkili olmalı.

'HAK GASPI SON BULACAK'

Tayfun TÜFEKÇİ. Engelli Hakları Federasyonu Genel Sekreteri:

Yıllardır gündeme taşıdığımız olay nihayet sonuçlanıyor. Devleti, kanayan bir yaraya parmak basmasından dolayı kutluyoruz. Olması gereken de buydu. Çünkü sistem sakattı. Milimetrik ölçümlerle verilen düşük raporlarla, hak mağduriyeti yaşanıyordu. Yeni uygulamayla yüzde 40'ın altındaki yaklaşık 200 bin kişi derin nefes alacak.

'İBARENİN KALKMASI SEVİNDİRDİ'

Cemal MERDAN. Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkanı:

Engelli dernekleri olarak bu konuyu yaklaşık 4 yıl önce gündeme taşımıştık. Demek şimdi çalışmalara hız verilmiş. Yüzde olayının kalması yerinde bir karar. Çünkü yüzde 40 oranını tutturamayan kişiler ne sakat, ne de sağlam sayılıyordu. Dolayısıyla hak gaspı had safhadaydı. Özetle yüzde ibaresi kaldırılarak engellilerin kademeli olarak haklardan yararlandırılması insani açıdan güzel bir uygulama.

Kaynak: Cemalettin GÜRSOY

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 4646
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler