Doç.Dr.SEDAT ÜSTÜNDAĞ, NAKLİN ÖNEMİ

28.01.2013 12:24:23

 Böbrek sağlığının püf noktaları 27 Ocak 2013 11:28 tsi


Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, Türk Hipertansiyon Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de 60 bin civarında olan böbrek hastası sayısının 2023 yılında 15 

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, sigara, şeker, tuz ve tansiyonun böbreğin en büyük düşmanı olduğunu ifade etti. Üstündağ, “Türkiye’de kronik böbrek hastalığı önemli bir halk sağlığı sorunu. 2009 yılında Türk Hipertansiyon Böbrek Hastalıkları Derneği tüm Türkiye’yi kapsayan büyük bir çalışma yaptı. Bu çalışmanın sonucunda Türkiye’de böbrek hastalarının sayısının 7.5 milyon olduğu, yani 18 yaş üzerindeki her 6 kişiden birinin böbrek hastası olduğu ortaya çıktı. Böbrek hastalığı sinsi bir hastalık olduğundan, pek bulgu vermediğinden hastaların doktora müracaatları geç oluyor. Hastalar müracaat ettiğinde de çoğu kez son döneme yani diyaliz ve böbrek nakli olmadan yaşamlarını sürdüremez duruma gelmiş oluyorlar. Son dönem artık ölümcül durumdaki böbrek hastalarının sayısı yaklaşık 60 bin civarında, bu hastaların her biri böbrek bekliyor. Böbrek vücut için çok önemli bir organımızdır. İdrarımızın doğru yapılması, kan yapımı, vücuttaki birçok dengenin sağlanması, tansiyonu dengelemesi açısından çok önemlidir. Son döneme gelmiş böbrek hastaları için en önemli tedavi yöntemi böbrek naklidir. Maalesef ülkemizde böbrek nakli çok az sayıdadır. Kadavradan bağışlar oldukça azdır. Geçen yıl 2 bin 500 hastaya nakil yapılabilmiştir. Bunların da yüzde 25’i kadavradır, yüzde 75’i canlılardan yapılmıştır. Böyle giderse böbrek yetersizliği halk sağlığını tehdit edecektir. Bugün 60 bin olan diyaliz hasta sayısının 2023 yılında 150 bine ulaşması tahmin edilmektedir. Bunun nedeni de diyabetin çok yüksek olması, şeker ve tuz kullanımının aşırı olması, tansiyon hastalığının çok olması, sigara kullanımının yaygın olmasıdır” dedi. 
Türkiye’nin yeni ortaya çıkan böbrek hastalığı sıklığı açısından dünyada 5. sırada olduğunu ifade eden Üstündağ, “Türkiye dünyada beşinci sıradadır. Şu anda dünyada 28. sıradayız fakat yeni ortaya çıkan böbrek hastalığı sıklığı açısından 5. sıradayız. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2023 yılında 150 bin böbrek hastamız olacaktır. Bu günkü 60 bin hastamızın devlete yıllık maliyeti 1 milyar 200 milyon dolar civarındadır. 2023 yılında tüm sağlık bütçesini diyaliz olan hastalara harcasak gene baş edemeyeceğiz. Bunun çözümü tabi ki tansiyon, şeker, aşırı tuz, sigara tüketimiyle mücadele ederek genç kuşaklarda böbrek hastalığının ortaya çıkmasını azaltmaktadır” şeklinde konuştu.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 4039
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler