PERİTON DİYALİZİ HASTALARI İÇİN BESLENME

1.09.2016 10:37:36

Böbrekler, elektrolitleri dengeleme, atık ürünleri ve fazla sıvıları atma yeteneklerini kaybettiklerinden, aşağıdaki konulara özellikle dikkat etmeniz gereklidir.

Enerji ve Protein

Enerji, esas olarak karbonhidratlar ve yağlardan alınır. Böbrek yetmezliği olan hastaların yüksek kolesterole sahip olma riski daha fazla olduğundan, doymuş yağlar ya da kolesterol açısından zengin gıdalardan kaçınmanız önerilebilir. Yağ ve kolesterol içeriğini öğrenmek için gıda etiketlerini dikkatlice okuyun. Zeytinyağı ya da balık gibi daha yüksek kaliteli doymamış yağları tercih edin. Diyabet hastasıysanız, tatlı yeme konusunda çok dikkatli olun. Bir diyetisyenin rehberliği diyabet hastaları için özellikle önemlidir.

Yeterli miktarlarda karbonhidrat ve yağ yemezseniz, vücudunuz enerji elde etmek için kas dokularınızdaki proteini kullanmak isteyecektir.

Yeterli protein almamak malnütrisyona, kilo kaybına, kas zayıflığına ve sağlığınızın bozulmasına yol açabilir. Malnütrisyon, diyaliz hastalarında ciddi bir risktir. Nefroloğunuz, diyalize başlamadan önce, böbrek işlevini korumak için düşük proteinli bir diyet uygulamanızı söylemiş olabilir. Ancak şu anda farklı beslenme öncelikleriniz vardır. Diyalizdeki çoğu hasta, olabildiğince çok "yüksek kaliteli" protein (örneğin kümes hayvanları, balık, sığır eti) tüketmeye teşvik edilir.

Sıvılar ve Sodyum

Sıvılar, vücut yapımızı, hücre etkinliğimizi ve vücut sıcaklığımızı korumamıza yardımcı olur. Böbrekler yetmez duruma geldiğinde, aşırı sıvı vücuttan atılamaz ve günlük sıvı alım miktarınızı kısıtlamanız gerekir.

Sodyum klorür (tuz), suyun ayarlanması, sinir iletimi ve kas işlevleri için gereklidir. Tuzlu gıdalar tüketmeniz daha fazla su içmenize neden olur. Çok fazla sodyum, sıvı tutulmasına neden olabilir. Bu, ödemlere ve yüksek kan basıncına ve/veya nefes darlığına da yol açabilir. Sodyum, esas olarak sofra tuzunda ve hazır gıdalarda (örneğin sosis, konserve gıda, donmuş pizza) bulunur ama örnek olarak ekmek, peynir ve jambon da tuz içerir. Sınırlı tuz alımı, günlük sıvı alım miktarlarını kısıtlamanızı kolaylaştıracaktır.

Periton diyalizi tedavisi sırasında atılması gereken su ne kadar fazla olursa, sizin için o kadar rahatsız edici olabilir. Sıvı, tüm içeceklerde ama aynı zamanda et suyu ve çorbalarda, soslarda, sebzelerde ve meyvelerde de bulunur. Doktorunuz, her gün ne kadar içebileceğinizi sizinle görüşecektir.

Sıvıları kısıtlamak kolay değildir ama ipuçlarımızı izlerseniz düşündüğünüz kadar zor olmadığını görebilirsiniz.

Sıvı alımınızı sınırlamanıza yardımcı olacak ipuçları:

  • Özellikle daha sıcak havalarda serin yerlerde kalmak susuzluğunuzu azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Sıcak içecekler yerine soğuk içecekleri tercih edin.
  • Öğünler arasında susarsanız, atıştırmalık olarak çok soğuk sebze ve meyveleri tercih edin.
  • İzin verilirse, haplarınızı elma sosu ya da et suyuyla alın.
  • Diyabet hastasıysanız, önerilen kan şekeri düzeylerinizi koruyun. Yüksek düzeyler, susuzluğunuzu artıracaktır.
  • Daha küçük fincanlar ve bardaklar kullanıp, içeceklerinizi yudumlayarak için.
  • Ağız kuruluğuyla mücadele edin: Gargara kullanarak ağzınızı çalkalamayı veya dişlerinizi fırçalamayı deneyin. Yarım dilim bir limonu ağzınıza atabilirsiniz. Buz küpleri hazırlamak için, izin verilen su miktarınızın bir kısmını dondurmayı da deneyebilirsiniz.
  • Yemeklerinize tuz eklemeyin.
  • Yüksek sodyumlu gıdalardan kaçının (hazır gıda, zeytin, sosis, peynir, salam).
  • Yiyeceklerinizi, tuz yerine taze bitki ve baharatlarla pişirin.
  • Tuz yerine geçen ürünleri kullanmayın. Sodyum yerine potasyum içerebilirler.
  • Gıda paketi etiketinde, ilk beş sırasındaki içeriğinden biri sodyum olan gıdalardan kaçının.

Potasyum

Potasyum, nöromüsküler hareket ve protein metabolizması için önemli bir mineraldir. Sağlıklı böbrekler aşırı potasyumu vücuttan atar. Yüksek düzeyler kas zayıflığına ve tehlikeli olabilecek düzensiz kalp atışına neden olabilir.

Potasyum esas olarak muz, kayısı ve domates gibi meyve ve sebzelerde, süt ürünlerinde ve çikolatada bulunur. Nefroloğunuz, yüksek düzeyleri önlemek için potasyum bağlayıcı ilaçlar verebilir. Aşağıda, potasyum alımınızı azaltmak için bazı ipuçları vardır:

İpucu

  • Patates ve diğer sebzelerdeki potasyumun bir miktarını, soğup doğrayarak ve birkaç saat su dolu geniş bir kapta bekleterek giderebilirsiniz. Pişirmeden önce suyu bir kez değiştirin.
  • İzotonik içecekler genellikle potasyum açısından zengindir. İçmeden önce etiketi kontrol edin.

Fosfat

Fosfattaki mineral fosfordur; kemiklerinizi ve dişlerinizi sağlam tutmak için kalsiyumla birlikte çalışır. Sağlıklı böbrekler aşırı fosfatı atar. Olağan diyaliz prosedürleri aşırı fosfatın tamamını atamaz (bu durum, uzun diyaliz seansları için geçerli olmayabilir; lütfen nefroloğunuza danışın.). Kanda yüksek fosfat konsantrasyonu, kalsiyumun kemiklerinizden atılmasına neden olarak, zayıf ve daha kırılgan hale gelmelerine yol açabilir (renal kemik hastalığı).

Bunun olmasını önlemek için, nefroloğunuz, yemek yediğinizde fosfatı bağlayıp atmak için alınan bir ilaç olan fosfat bağlayıcılar verebilir.

Protein yönünden zengin olsalar da, süt ürünleri, kuruyemişler ve fasulye gibi fosfat açısından zengin gıdaları az tüketin. Doktorunuz, renal diyetinizde protein düzeylerini korurken, protein alımınızın nasıl azaltılacağı konusunda size bilgi verecektir.

Beslenme takviyeleri

Doktorunuz, besin takviyesine ihtiyacınız olduğu takdirde size doğru takviyeyi önerecektir. Doktorunuzun önermediği hiçbir besin takviyesini kullanmamanız gerektiğini unutmayın.

Kaynak: FRESENİUS MEDICAL CARE TÜRKİYE

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1861
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler