PANKREAS ADACIK HÜCRE NAKLİ NEDİR ?

25.08.2015 13:51:40

Pankreas adacık hücre nakli; 1970’lerden beri yapılan pankreas organ nakline göre daha kolay uygulanması nedeni ile diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde umutla bakılan bir yöntemdir.

Pankreas nakli büyük bir ameliyat olmakla birlikte böbrek nakil ameliyatı yapılan diyabet (şeker) hastalarında eş zamanlı yapılabilmektedir.

Pankreas adacık naklinde , pankreas naklinde olduğu gibi beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiden alınan organa ihtiyaç vardır. Çok yoğun sayıda adacık gerektiği için bir hastaya bazen 2-3 pankreastan alınan ayıklanıp saflaştırılan hücreler nakledilmektedir. Pankreas adacık nakli dünyada henüz 20 kadar merkezde yapılabilmektedir.

Adacık nakli yapılan kişileri insülin ihtiyacı olmaksızın , 5 yıldan uzun süre yaşamını sürdürme şansı %20’ler civarındadır. Ancak ilk 1 yıl hastaların %80 inde insülinsiz bir yaşam sağlanabilmektedir. Sonuçta tekrar insüline ihtiyaç olursa tekrar adacık hücre nakli yapılması mümkündür.

Adacık hücre nakli apse açmak, diş çekmek gibi küçük bir ameliyattır, ancak bağışıklık sistemini baskılayarak organ reddini önlemek için kullanılan ilaçların tümör enfeksiyona yatkınlık gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bilim adamları bu engeli aşmak amacıyla adacık hücrelerini nano partiküllere koyarak yada etrafını bir membran ile sararak nakletmeye çalışmaktadır. Hedef bağışıklık sistemini yanıltarak reaksiyon vermesini önlemektir.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1719
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler