KALP NAKLİYLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

24.06.2015 14:33:21

 

Kalp Nakliyle Sağlığına Kavuştu

Trafik kazasında hayatını kaybeden kişinin kalbi, 2 yıldır organ bekleyen 51 yaşındaki hastaya nakledildi.

 

İstanbul Üniversitesi'den (İÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, operasyon, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp, Kalp-Akciğer ve Kalp Kapakçığı Nakli Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Gökhan İpek yönetimindeki ekip tarafından gerçekleştirildi.

Dilate kardiyomyopati, (genişleme ve kalbin kasılma fonksiyonunun azalması) tanısı konulmasının ardından 2 yıldır organ bekleyen Zekeriya Kışla'ya, ortotopik kalp transplantasyonu operasyonu başarıyla uygulandı.

Operasyondan önceki bir ayını yoğun bakım ünitesinde geçiren Kışla'nın sağlık durumu her geçen gün daha iyiye gidiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. İpek, nakil yaptıkları hastanın 2 yıldır kardiyomiyopati nedeniyle kalp nakli beklediğini belirterek, "Kalp bulamadığımız için önce bir başka merkezde kendisine kalp pili takıldı ama son zamanlarda bunun da etkisi artık kaybolmaya başlamıştı" ifadelerini kullandı.

- "Canlıdan organ bağışında birinciyiz"

Prof. Dr. İpek, Türkiye'de canlıdan organ bağışı oranlarının çok yüksek olduğuna işaret ederek, kadavradan bağışların azlığına dikkati çekti.

Organ bağışı konusunda Sağlık Bakanlığı'nın ciddi çalışmalar yaptığını vurgulayan İpek, şöyle devam etti:

"Ancak bu noktada medyaya, Diyanet İşlerimize büyük iş düşüyor. Müslüman bir ülkedeyiz, bunun ne kadar ulvi bir şey olduğunun daha net anlatılması lazım. İnsanın kendi hastası olunca daha iyi anlıyor. O zaman o bireyler gönüllü gibi çalışıyor. Bu tür ameliyatları ve gönüllüleri medyada yayınlamak ve duyarlılığı artırmak gerekiyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde şimdiye kadar biri aynı anda kalp ve böbrek nakli olmak üzere toplam 4 nakil gerçekleştirildi. Birden fazla organı aynı anda takma, Türkiye'de ilk defa bizim hastanemizde yapıldı."

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1365
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler