10 SORUDA, HER YÖNÜYLE ''EV HEMODİYALİZİ''

21.08.2015 15:11:00

 

10 soruda her yönü ile Ev Hemodiyalizi

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından diyaliz hastalarına ücretsiz bir hizmet olarak sunulan Ev Hemodiyalizi sayesinde hastaların yaşam kalitesinin arttığına dikkat çeken Ege Üniversitesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Ok, Ev Hemodiyalizi hakkında bilinmeyenleri 10 adımda açıkladı:

1. Ev hemodiyalizi için uygun ev ortamı nasıl olmalı?

Sağlık durumunuzun ev hemodiyalizi için uygunluğu uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra, diyaliz merkezinden evinize bir keşif gezisine gelinir. Diyaliz makinesinin ve su sisteminin kurulacağı alanlar incelenir. Makine ve su sisteminin bağlanabilmesi için, elektrik ve su tesisatında küçük bazı düzeltmeler yapılır. Bunun için hiçbir ücret ödemeniz gerekmez. Evinize kurulacak su sistemi tek cihaz için olup, ön arıtımı ile birlikte bir mini çamaşır makinesi kadar yer kaplayacaktır. Evde hemodiyaliz yapabilmek için büyük bir ev ya da özel bir odaya ihtiyaç yoktur, diyaliz makinesi genellikle yatak odasına, mesela bir komodin çıkarılıp onun yerine konulmaktadır. Su sistemi ise banyoya, eğer banyoda yer yoksa başka bir yere yerleştirilebilmektedir.

2. Evde diyaliz olurken arıza veya sorun yaşanması halinde ne yapılmalı?

Evde arıza olması veya sorun yaşanması durumları çok ender karşımıza çıkmaktadır. Her iki durum için de tedbir olarak hastada, 24 saat ulaşabileceği sorumlu doktor, hemşire ve teknisyenin telefonu bulunacaktır. Eğer cihaz ile ilgili bir arıza söz konusu olursa en kısa zamanda yetkili teknik servis yönlendirilecektir. Akla ilk gelen en korkutucu problem diyaliz sırasında iğne çıkması endişesidir. Bu tedavi ülkemizde yeni bir tedavi şeklidir, ancak dünyada 50 yıldan beri uygulanmaktadır. Dünyadaki uzun yıllara dayanan tecrübeler bu tür problemlerin son derece ender olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu tür sorunlar için çeşitli alarm, güvenlik sistemleri mevcuttur.”

3. Ev Hemodiyalizi hastası evini taşıması halinde ne yapmalı?

Bu hiçbir şekilde sorun değildir, diyaliz merkeziniz, makine ve su sisteminizi yeni evinize taşıyacak ve kurulumunu yapacaktır.

4. Ev Hemodiyalizi hastası tatile çıkması halinde ne yapmalı?

Sizin evde diyaliz yapıyor olmanız, diyaliz merkezinde diyaliz tedavisi almanıza engel oluşturmaz. Tatil süresince en yakın diyaliz merkezinde diyaliz tedaviniz yapılacaktır.

5. Ev Hemodiyalizi uygulaması elektrik ve su giderlerini ne kadar etkiler?

Birçok belediye ev hemodiyalizi hastalarına su giderleri için indirim uygulamaktadır. Elektrik-su gider artışı şehirden şehire ve sizin şu andaki kullanımınızın miktarına bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Çoğu hasta için bu rakam aylık 50-100 TL arasında olmaktadır.

6. Elektrik kesilmesi halinde Ev hemodiyalizi hastası ne yapmalı?

Diyaliz makinesi içinde bir akü bulunmaktadır, bu nedenle elektrik kesilince kanınızın diyalizörde kalması, pıhtılaşması söz konusu değildir. Akü ile makine çalışmasını sürdürecek, diyaliz ani olarak durmayacaktır. Böylece kısa süreli kesintiler sorun olmadan tedavi sürecek, uzun süreli kesintilerde ise diyalizi güvenli bir şekilde sonlandırabileceksiniz.

7. Tıbbi atıklar nasıl imha edilmeli?

Gerek diyaliz için gereken tüm malzemelerin evinize eriştirilmesi, gerekse atıkların toplanmasının organizasyonu diyaliz ünitesi tarafından yapılmaktadır.

8. Malzemeler için ne kadar bir alana ihtiyaç var?

Diyaliz sarf malzemeleriniz, her ay diyaliz merkeziniz tarafından evinize teslim edilir. 1-2 m2’lik bir alan malzemelerinizin depolanması için yeterli olacaktır, böyle bir alan da bulunmuyorsa malzemelerin ayda iki kez gönderilmesi yoluna da gidilebilmektedir.

9. Aile bireyleri ev hemodiyalizi tedavisinden olumsuz yönde etkilenir mi?

Doğal olarak aile bireyleri sizin daha sağlıklı olmanızı istemektedirler, onlara da uzun diyaliz yapmakla sizin yaşam süre ve kalitenizin artacağı açıklandığında genellikle destek verici olmaktadırlar. Sizin daha sağlıklı ve onlarla daha çok beraber olmanız onları da olumlu etkileyecektir.

10. Evde diyaliz, transplantasyon şansını etkiler mi?

Canlı bir vericisi olan tüm hastalar için böbrek transplantasyonu en seçkin tedavidir. Eğer canlı vericiniz yoksa kadavradan transplantasyon için kaydınızı yaptırmalısınız. Evde diyaliz yaparken, size uygun verici olduğunda aranıp davet edileceksiniz. Deneyimler, ev diyalizi hastalarının nakil için şansının azalmak şöyle dursun, arttığını göstermektedir, zira evde uzun diyaliz yapıyor olan hastaların genel sağlık durumları iyi olmakta, transplantasyona, ameliyata engel halleri pek olmamaktadır.

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 3143
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler