Prof.Dr.Barış AKİN ''BÖBREK NAKLİ SONRASI TAKİBİN ÖNEMİ''

23.03.2015 15:52:44

Böbrek Nakli Sonrası Takibin Önemi

Böbrek naklinde  özellikle ilk bir sene içersinde takip çok önemlidir. Nakil sonrası kullanılan immünsupresyon ilaçlarının kan düzeyleri kontrol edilerek uygun ilaç dozları ayarlanır. Akut red, enfeksiyonlar ve diğer komplikasyonların hemen hepsi ilk bir sene içersinde görülür. Bu hastaların büyük bir çoğunluğu uzun yıllar nakledilen böbreklerinde bir problem olmadan yaşamlarını sürdürebilirler. Bunun için immünsupresyon ilaçlarının düzenli kullanımı ve genel sağlık kurallarına uyulması önemlidir.

Böbrek nakli sonrası en riskli dönem ilk üç aydır. Akut red riski ilk senenin sonuna kadar önemli bir problem olmaya devam eder. Bu sebeple ilk üç ay daha sık kan tetkiki ile böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir. Bu sayede gelişebilecek problemler tespit edilir ve önlemler alınarak takılan böbreğin sağkalımı sürdürülebilir. Altıncı aydan sonra kan tetkiki ayda iki kereye düşürülebilir. Sürekli Nakil Koordinatörünüz  ile iletişim halinde olarak tetkik sonuçlarınızı ve problemlerinizi bildirerek,doktorunuz ile  kesintisiz bir haberleşme içersinde olmanız sağlanır. Kan tetkiklerinin ve doktor kontrollerinin gerekli görüldüğü sıklıkta yapılmasıda çok önemlidir. Böbrek nakli sonrası kan tetkikleri hastanemizde veya şehir dışında iseniz uygun laboratuarlarda yaptırılarak koordinatörümüze ulaştırılabilir. Amacımız size sadece böbrek nakli yapılması değil uygun destek ve tedavi hizmetlerini devam ettirerek böbreğinizin uzun yıllar çalışmasının sağlanmasıdır. Bu da böbrek nakli olan hastaların hipertansiyon, akut red, diyabet, enfeksiyon gibi problemlerine en hızlı ve uygun şekilde müdahale ile mümkündür. Bu sebeple hastanın böbrek nakli sonrası başladığı yeni yaşamıyla ilgili her türlü sorununu ekibimize iletebileceği 24 saat ulaşılabilen telefon numaramız mevcuttur. Böbrek nakli hastalarının gerek böbreğinin korunması gerekse bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçların kullanılması sebebiyle bu konuda tecrübeli bir ekip tarafından takip edilmelidir. Eğer başka bir doktorun veya sağlık merkezinin tedaviye katkısı olacak ise mutlaka merkezimiz ile iletişim kurulmalı ve fikir alışverişinde bulunulmalıdır. Böbreğin uzun yıllar sağ kalımını sağlamak için  hastaların da bu konuda duyarlı olarak  nakil sonrası bilinçli olmaları ve takip kurallarına uymaları gerekmektedir.

Kaynak: Prof.Dr. Barış AKİN

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2144
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler