ENGELLİLERE VERİLEN MAAŞ ŞARTLARI DEĞİŞTİ

11.07.2013 11:47:55

 Engellilere Verilen Maaş Şartları Değişti

 
Buna göre, 18 yaş üstünde olan, başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olduklarını sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan, herhangi bir geliri bulunmayan kişilerden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca muhtaç olduklarına karar verilenlere, muhtaçlık hali devam ettiği sürece, 4860 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. 18 yaşını tamamlamış engellilerden, talep etmesine rağmen, Türkiye İş Kurumu tarafından işe yerleştirilememiş olanlar için de 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Nafaka bağlanmış ya da bağlanacak olan kişiler, bu düzenlemenin kapsamı dışında olacak.
 
18 yaşını tamamlamamış engelli olan yakınlarının bakımını üstlenenlerden, geliri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarın asgari ücretin üçte 1'inden daha az olanlara, 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımında bulunacak tutarda aylık bağlanacak. 18 yaşını tamamlamamış engelli aylıklarında, engeli yakını da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.
 
Engellilik oranı, bu kanuna göre aylık bağlanması gereken oranın altına düşenler ile belirlenen aylık ortalama gelir tutarından fazla gelir elde etmeye başlayanların aylıkları kesilecek.
 
Aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen çocuklardan yetim aylığı alanların geliri, engelli olması nedeniyle ödenecek aylıktan daha düşük ise aradaki fark Hazine tarafından kapatılacak.
 
BORÇLAR SİLİNİYOR
 
65 yaşını doludrumuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları affedilecek.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, "torba kanun" teklifi üzerinde görüşmeler devam ediyor.
 
Görüşmelerde tasarıya yeni madde ihdas edildi. Buna göre, kanunun yürürlüğü girdiği tarihe kadar, 65 yaşını doludurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları ile bunlara ilişkin faizler silinecek.
 
Söz konusu kişilerin haklarında herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapılmayacak.
 
 
Kaynak : 09.07.2013 - AA

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 12966
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler