EV HEMODİYALİZİ SAYESİNDE YENİDEN ANNELİĞİ YAŞIYOR

23.01.2015 09:20:11

 

Hemodiyaliz tedavisi sürerken geçtiğimiz günlerde ikinci çocuğunu da dünyaya getiren Yazar’a bu kez ‘Ev Hemodiyalizi’ umut oldu. İkinci bebeğini kucağına aldıktan sonra ‘Ev Hemodiyalizi’ ile tanışan Yazar, şimdi anneliği yeniden doyasıya yaşamanın mutluluğunu sürüyor.

Türkiye’de yaklaşık 300 kişi tarafından uygulanan Ev Hemodiyalizi ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ercan Ok, “Gaziantep’te yaşayan ve ev hemodiyalizi tedavisi gören Gönül Yazar isimli hastamız, tedavi şeklini değiştirerek Ev Hemodiyalizi tedavisine geçtikten sonra ailesine ve dünyaya yeni gelen bebeğine daha fazla vakit ayırabildiği, annelik görevini yerine getirebildiği için mutlu olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ege Üniversitesi’nin ortak projesi olan Ev Hemodiyalizi, bir çok diyaliz hastası için umut ışığı oluyor. Ev Hemodiyalizi tedavisi gören Gönül Yazar, “Uzun zamandır böbrek hastasıyım. Böbrek nakli olmama rağmen vücudum böbreği kabul etmediği için 2011 yılında yeniden diyalize başladım. Geçtiğimiz günlerde ikinci çocuğumu dünyaya getirdim ve sonrasında Ev Hemodiyalizi’ne geçtim. Daha önce uzun saatler klinikte diyaliz tedavisi gördüğümden dolayı aileme vakit ayıramıyordum. Kas krampları, tansiyon düşmesi, halsizlik, yorgunluk gibi sorunlar yaşıyordum. Ev Hemodiyalizi’ne başlamamın ardından bu sorunlar ortadan kalktı. Sosyal açıdan daha aktif hale geldim. Klinikte diyalize girdiğim dönemde bebeğim ile ilgilenememek ve mama ile beslemekten dolayı annelik görevimi yerine getiremediğimi düşündürüyordum. Şimdi ise Ev Hemodiyalizi sayesinde bebeğimi emzirebiliyorum ve onunla daha çok vakit geçirebiliyorum. Ev hemodiyalizi ile yaşam kalitem arttı. İkinci çocuğumla birlikte başladığım ev hemodiyalizi tedavisi, annelik duygusunu yeniden tatmamı ve keşfetmemi sağladı” dedi.

Ev Hemodiyalizi tedavisi, kadavradan böbrek nakline eşit bir tedavi yöntemi
Böbrek hastalarına Ev Hemodiyalizi tedavisini öneren Prof. Dr. Ercan Ok, “Geceleri yapılan diyaliz sayesinde gündüzler tamamen hastaya kalıyor. Böylece daha uzun süre diyaliz olan hastanın yaşam kalitesi artarken sosyal yaşantısına da kaldığı yerden devam etme imkânı buluyor. Gaziantep’te yaşayan Gönül Yazar isimli hastamızda Ev Hemodiyalizi tedavisi sonrası depresyon bulguları kayboldu, deri rengindeki koyulaşma açıldı, tansiyon düşmesi, kansızlık, iştahsızlık, kramp gibi şikâyetler yok oldu ve ilaç kullanımına gerek kalmadı. Tüm bunların yanı sıra evde yapılan uzun hemodiyaliz seanslarında kanda biriken toksinler daha fazla temizlendiğinden laboratuvar değerleri de normale yakın çıkıyor. Daha önce nakil işlemi uygulanan fakat vücudu böbreği kabul etmemesi sonucu diyalize geri dönen hastamız Gönül Yazar, kadavradan böbrek nakline eşit bir tedavi yöntemi olan Ev Hemodiyalizi tedavisi ile sağlıklı bireyler kadar rahat ve huzurlu hissediyor” diye konuştu.

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2061
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler