TÜRKİYE'de 60 BİN HASTA ORGAN BEKLİYOR

8.05.2013 14:43:05

Balıkesir'de düzenlenen Organ Nakli konulu toplantıda Türkiye'de 60 bin hastanın organ beklediği belirtilerek organ bağışının önemi vurgulandı.

 
 
Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde organ nakli konusunda toplantı düzenlendi. Toplantıya, Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yavuz Selim Çınar, Bursa Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Evren Şahin, Uludağ Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya ve Acıbadem Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Oktay, Balıkesir Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hasan Yılmaz ve İl Sağlık Müdürü Mustafa Alp Akdoğan katıldı. Organ Nakli konusunda Balıkesir'in il olarak iyi noktada olduğunu belirten Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yavuz Selim Çınar, "Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Düzce ve Yalova illerini kapsayan Bursa Organ ve Doku Nakli Merkezi sorumluluğunda. Bu illerdeki organ nakli çalışmalarını yürütmekte. Balıkesir'de organ nakli konusunda sürekli artan bir ivme görüyoruz" dedi.
 
Balıkesir Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hasan Yılmaz, "Özellikle geçen sene ve bu sene ilimizde üstün gayretlerle organ nakli konusunda çalışmalar gerçekleştirildi. Çok büyük başarılara imza atan koordinatörlerimiz, baş hekimlerimize teşekkür ediyorum. Balıkesir'i Bursa'da ve Türkiye'de üst seviyeye getirdiler. Ölen bir insandan alınan bir organ uzun yıllar yaşayabilecek insanlara veriliyor. Bu da çok büyük bir hizmettir" dedi. İl Sağlık Müdürü Mustafa Alp Akdoğan ise Balıkesir'i organ bağışında daha iyiye götürecek kadronun kooridatörler ve çalışma arkadaşları olduğunu belirtti.
 
Öte yandan, 2012 yılı içerisinde donörlerden alınan organların nakledildiği hastalar duygularını dile getirdi. Kendisine karaciğer nakli yapılan Merve Temel, "Uludağ Üniversitesi'nde karaciğer nakli oldum. Zor bir dönemdi. Belli bir süre sonra hastaneye bağımlı olarak yaşamak zorunda kaldım. Şuan ayaktayım. Hayata kaldığım yerden devam ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. Kendisine böbrek nakli yapılan Özlem Yılmaz, "Diyaliz süreci sıkıtnılı bir dönemdi, ailemle vakit geçiremiyordum. Hayatıma kaldığım yerden devam ediyorum. Bana tekrar 2. hayatı veren hocalarıma teşekkür ediyorum" dedi.
 
Böbrek nakli olan Sebahattin Akkülah, "Bana bu bağışı bulan koordinatör arkadaşlara, operasyonu gerçekleştiren hocalarıma teşekkür ediyorum, şuan gayet iyiyim. Organ bağışı bekleyen çok hasta var, herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.
 
Toplantıda 60 bin den fazla insanın organ yetmezliği nedeni ile tedaviye gerek duyduğu belirtildi. Türkiye'de 2012 yılında kalp, karaciğer, böbrek, ince bağırsak ve pankreas bekleyen 893 hastaya 345 donörden kadavra organ ve doku nakli gerçekleştirildiği bildirildi.
 
Toplantının sonunda Bursa'dan gelen sağlık heyeti, Balıkesir Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hasan Yılmaz'a, İl Sağlık Müdürü Mustafa Alp Akdoğan'a, Balıkesir Devlet Hastanesi Yöneticisi Tezcan Sezgin'e ve Atatürk Devlet Hastanesi Yöneticisi Çetin Duran'a plaket verdi.
 
Kaynak: IHA

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2691
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler