TÜRKİYE'de İLK ''ROBOTİK'' BÖBREK NAKLİ AMELİYATI

6.06.2015 08:43:45

 

İstanbul'da, Türkiye'de hiç denenmeyen robotik cerrahiyle böbrek nakli yapıldı. Nakil, açık ameliyat yerine hastanın vücudunda açılan küçük bir kesikten içeri sokulan robotun kollarıyla gerçekleşti

Üroloji alanında en önemli kongrelerden olan Laparoskopi ve Robotik Cerrahide Zorlu Olgular Kongresi'ne (Challenges in Laparoscopy & Robotics) bu yıl Türkiye ev sahipliği yaptı. Dünyanın önde gelen cerrahlarını bir araya getiren kongre kapsamında, Türkiye'de ilk kez "da Vinci robotik cerrahi" ile böbrek nakli İstanbul'da gerçekleştirildi. Operasyonu gerçekleştirilen 20 kişilik ekibin ameliyathanede yaşadığı heyecanlı anlara yalnızca Sabah gazetesi tanık oldu. Ameliyathaneden kongre merkezine canlı yayın yapıldı. 300 doktorun aynı anda izlediği robotik böbrek nakli ameliyatı başarıyla sonuçlandı. Yedi yıldır periton diyalizi ile hayatını devam ettiren 45 yaşındaki Kadriye Ertaş, nakil operasyonu geçirmekten korkuyordu. 40 yaşındaki kardeşi Aliye Kanar, tek böbreğini kardeşine vermeye karar verdi ve kendisini de ikna etti. Böylece Kadriye Ertaş da Vinci robotu ile böbrek nakledilen Türkiye'nin ilk hastası oldu. Yedi yıllık diyaliz hayatı da böylece son buldu. Üstelik vücudunda üç delik dışında hiçbir kesik de yapılmadı.

ABD'DEN EKİP İZLEDİ 

Prof. Dr. Yalçın Polat başkanlığındaki ekibin ameliyathanede bir de misafiri vardı. Kongreye ABD'den katılan laparoskopi ve robotik cerrahinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Inderbir Gill ve ekibi de ameliyathanede Polat ile birlikteydi. 40 yaşındaki vericiden laparoskopik yöntemle çıkarılan böbrek temizlenerek 45 yaşındaki ablasına nakledilmek üzere hazırlandı. Da Vinci robotunun başına geçen Prof. Dr. Yalçın Polat ve misafir hekim Prof. Dr. Inderbir Gill ameliyatı başlattı. Yaklaşık iki saat süren ameliyatta iki ekip zaman zaman birbirlerine tüyolar verip deneyim ve tecrübelerini paylaşırken zaman zaman da heyecanlı dakikalar yaşandı. En güzeli ise böbreğin çalıştığı haberinin geldiği andı. 

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ OLDUK 

Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli ve Genel Cerrahi Merkezi Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, "da Vinci ile böbrek nakli Türkiye'de ilk kez, dünyada üçüncü kez yapılmış oldu. Da Vinci robot ile nakil şişman hastalarda daha avantajlı. Bu hastamız da 90 kilonun üzerindeydi. Avantajı, teknolojiyi kullanmak. Çok küçük bir kesiden, daha ağır bir yara yeri ve enfeksiyon riski taşamadan ameliyat ediliyor. Hasta daha erken ayağa kalkacak. Bu bir ilk, bundan sonra da yapmaya devam edeceğim" dedi. 

'EL DEĞMEDEN' AMELİYAT
NASA tarafından uzaydaki astronotları ameliyat etmek amacıyla üretilen "da Vinci" robotu, laparoskopik ameliyat yani "açık ameliyat" yerine cerrahların en karmaşık işlemleri sadece birkaç küçük kesikten gerçekleştirmesine izin veriyor. Cerrah, açılan küçük kesikten hastanın vücuduna robotun kollarıyla girerek ameliyatı yapıyor. Böylece, açık ameliyatlara göre iyileşme süreci daha konforlu ve rahat oluyor.

Kaynak: Didem SEYMEN 5.6.2015


  •     


 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2180
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler