AYHAN KEFELİ ''Organ Bağış Oranı Düşüyor''

1.07.2014 09:17:43

 

Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli, organ nakilinde sıkıntı yaşandığını söyledi.

 

Geçen yıllara göre organ bağışında düşüşü olduğunu belirten Başkan Ayhan Kefeli, binlerce kişinin diyaliz merkezlerinde hayatını sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Zonguldak Diyaliz-Organ Nakli ve Kronik Hastalar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ayhan Kefeli yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 

“Diyaliz hasta sayısı 60 bini geçti. Geçen yıl organ nakli yapılamadığı için 3 bin civarında insanımızı kaybettik. Yani kabaca biz her gün Türkiye de 10 civarında insanımızı, her 3 saatte 1 insanımızı organ nakli yaptıramadığımız için kaybediyoruz. Bu sorunun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor" Türkiye'de uzun süredir organ naklinin gündemini yaşamsal önem arz eden böbrek, karaciğer ve kalp nakillerinin dışında, yüz yada kol nakli gibi konuların oluşturduğu bilinmektedir. Basında halka verilen mesajlar, belki de biraz sansasyonel olduğu için bu konular üzerinde yoğunlaşıyor. Hâlbuki yapılan bu nakiller yaşamsal öneme haiz nakiller değil. Başarılı nakiller, ancak Türkiye'de yüz nakli bekleyen 15 kişi var ama Böbrek nakli bekleyen 60 bin kişi var. Yüz nakli bekleyen bu 15 kişi eğer nakil olamazlarsa, evet sosyal hayata karışamıyorlar, büyük zorluk yaşıyorlar ama biz her gün 10 insanımızı organ nakli yapamadığımız için kaybediyoruz.


‘İNSANLARI ORGANLARINI BAĞIŞLAMAKTAN KORKUTUYORLAR’

 

'Böbreğini bağışlarsan sakat kalırsın' yada 'ileride çocuk sahibi olamazsın', 'böbreğini bağışlarsan normal işini gücünü yapamazsın' gibi söylemler yüzünden önyargıya kapılan insanların organ bağışı yapmaktan vazgeçtiği biliyor muydunuz? İnsanları organlarını bağışlamaktan korkutarak, bir yakınlarının belki de ölümüne neden olmalarını sağlamak gibi bir davranışın giderek arttığını, gözlüyorum.

 

‘ORGAN NAKLENİN SAYISININ AZALACAĞINDAN ENDİŞE DUYUYORUM’

 

Organ nakli sayılarının daha da azalacağı endişesi içindeyim. Organ nakli sayılarındaki azalma insanların ölümü demektir, kurtarabileceğimiz insanların ölümü demektir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Biz her gün Türkiye de ölen 10 kişiden birini kurtarabilmek için yoğun uğraş vermeliyiz. Bizim kurtarabilecekken kaybettiğimiz her bir insan toplumumuzun da, bizim de, ailelerinin de bir ayıbıdır. Çünkü normal yaşamlarına devam edebilirlerdi. Şimdi tekrar başa dönme tehlikesi içindeyiz. Türkiye'de ciddi bir dezenformasyon, yanlış bilgilendirme yeniden hortladı. Biz insanlarımızı kaybediyoruz, insanlarımız ölüyor."

 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2723
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler