DİYALİZ HASTALARINDA FOSFORU DÜŞÜRMEK !

1.08.2016 14:55:28

Diyaliz hastalarında fosforu düşürmek !

Fosfor, iskelet gelişmi,hücre yapısı,mineral ve enerji metabolizması için gerekli bir elementtir.Vücudumuzda yaklaşık 1000gr fosfor mevcuttur.Bunun%85'i kemiklerde, %14-15'i kaslarımızda ve diger dokularımızda bulunur.Ancak %1'i kanda bulunur.Bir günde gıda ile alınan fosfor miktarı 1000-1200mg arasındadır.Bunun yaklaşık600-800mg'ı emilir. Sağlıklı insanlarda böbrek vasıtasıyla atılarak denge korunur. Fosfor protein içeren gıdalarda fazlaca bulunur. Kola, çikolata ve işlenmiş besinlerde bulunan fosfor barsaklardan çok daha kolay emilir.En çok aşağıdaki gıdalarda bulunur:

Balık(özellikleküçük balıklar), kabak, ay çekirdeği, badem, fındık, ceviz, barbunya, börülce, kurufasulye, kuru bamya nohut, mecimek, bulgur, bakla, kaşar peyniri, beyazpeynir, karaciger, neskafe, kakao ve tahin.

Normal bireylerde fosfordüzeyi 2,8-4,5 mg/dl arasında değişir. Böbrekler 4 grama kadar fosfor alımını idrarla atılımını artırarak ayarlar.Böbrekler fonksiyonunun 1/3 ünü kaybedene kadar kan fosforunu normal düzeyde tutar. Daha çok fonksiyon kaybında kanda fosfor birikmeye başlar.Fosforun en önemli zararı damar kireçlenmeleridir. Bu diyaliz hastalarının ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Fosfor düzeyi bu grup hastalarda 3,5-5,5 mg/dl arasında tutulmalıdır. Uzatılmış diyalizin, gece boyu yapılan diyalizlerin fosfor kan düzeyini normal diyalize göre daha fazla düşürdüğü kanıtlanmıştır. Diyaliz hastalarının yaptığı en büyük hata fosfor bağlayıcılarını doğru kullanmamalarıdır. Bu tür ilaçlar sadece her öğün değil, yenilen her ara öğün ve atıştırmalarla da kullanılmalıdır. Diğer yapılan en büyük yanlış, hastanın yeme alışkanlıklarını bilmeden kan fosfor değerine göre standart tedaviler başlamaktır. Bu da hastaların yüksek doz fosfor bağlıyıcı ilacı her öğünde lüzumsuz miktarda kullanmasına neden olmaktadır. Zaten, üreye bağlı mide rahatsızlıkları olan diyaliz hastalarında şikayetlerin şiddetlemesine yol açabilir. Yapılması gereken, öğünde tüketilen gıda miktarına göre ilaç alımı sağlanmasıdır. Örneğin sabah fazla yapılan bir pazar kahvaltısında 2 tablet fosfor bağlayıcı kullanırken, diğer günlerde az yapılan kahvaltılarda bir tablet yetebilecektir. Bu öğlen ve akşam yemekleri için de geçerlidir. Ayrıca arada bisküvi, çikolata , süt ve süt ürünleri gibi ara öğünler yenildiğinde küçük dozlarda fosfor bağlayıcı kullanılması gerekmektedir. Burada hastanın bilmesi gereken, ilaçın sadece yenen gıdalardaki fosforu bağladığı, yiyecekten ayrı ilaç alındığinda fosforun düşmeyeceğidir. Kısaca diyaliz hastalarının fosfor tedavisi kişiye özel olmalıdır.

Kaynak: Uz.Dr. Gürkan YURTERİ

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 3256
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler