Mehmet ŞAHAN ''BİR NAKİL HİKAYESİ''

15.02.2017 11:36:49

Dayısının bağışladığı böbrekle 31 yıldır yaşamını sağlıklı şekilde sürdüren Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Derneği Başkanı Mehmet Şahan, uzun yaşamasının sırrını ''az yemek, az içmek, çok çalışmak ve insanların duasını almak'' olarak açıklıyor.

Mehmet Şahan, 1977 yılında yeni evli bir gençken rahatsızlandı ve kendisine nefrit teşhisi kondu. Hastalığını ilk başlarda önemsemediğini ancak ertesi yıl koma halinde hastaneye yatırıldığını ve 10 gün yoğun bakımda kaldığını söyleyen Şahan, ''Hastalık sinsi sinsi ilerlemiş. Doktor, 'kurtulmaz, ölür' demiş ama ben iyileştim. O andan itibaren önümde iki yol vardı; ya hemodiyaliz makinesine bağlı kalacaktım veya böbrek nakli yapılacaktı'' diye konuştu.

O yıllarda organ nakli kavramının henüz çok yeni olduğunu ve insanların korktuğunu ifade eden Mehmet Şahan, yaşadıklarını şöyle anlattı.

"İnsanlar bu konudan uzaktı. Kardeşlerime konuyu açtım, hepsi ürperdi. Kardeşlerim evliydi, eşleri karşı geldi. Annem babam bile tepki gösterdi. Babam, 'Ben versem, bakalım kaç sene yaşar' dedi. Annem, 'Olmayacak şeye amin denmez' dedi. Hepsi cehaletten gelen sözlerdi. Büyük bir umutsuzluğa kapıldım ama arkamda iki büyük güç vardı; eşim ve yeni doğan oğlum. Bir yanında ölüm bir yanında mutluluk olan karmakarışık bir dünya idi. Gözlerinin içine bakarak insanlardan umut beklemek çok acı ama kimseye kırgın değilim. Ailemle aram çok iyi. Hatalarını geç anladılar ama saygı duymak lazım.

ORGAN BAĞIŞI YAPACAK KİMSEM YOKTU

O günlerde devlet memuru olarak Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde, sonradan Akdeniz Üniversitesi Rektörü olan Profesör Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun görev yaptığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nde çalıştığını belirten ''Profesör Dr. Tuncer Karpuzoğlu ve ekibi Amerika'dan yeni gelmişti. Organ nakli yapıyorlardı. Hepsinin içinde hırs ve azim vardı. Aralarında Profesör Dr. Mustafa Akaydın, Profesör Dr. Abit Demircan, Profesör Dr. Gülşen Yakupoğlu, Profesör Dr. Nezihi Uygur vardı. İnsan hayatını kurtarmak onlar için dünyanın en güzel göreviydi. Beni duymuşlar, çağırdılar. 'Nakil olmak ister misin? diye sordular. Organ bağışı yapacak kimsem olmadığı için ' Hayır' dedim.

YÜZDE 38 UYUMLA NAKİL YAPILDI

O sırada Kayseri'nin Küçüksöbeçmen köyünde oturan, okuma- yazması olmayan, çobanlık yaparak geçimini sağlayan ve bekar olan 38 yaşındaki dayım böbreğini bağışlayacağını söyledi. Köyden getirdik ama umutsuzduk. Tahliller yapıldı. Uyum, yüzde 38 idi. Yani çok düşük bir uyum oranı. O zaman organ nakli Türkiye'de iki üniversite hastanesinde yapılıyordu. Diğer hastanedeki doktorlar, sonucun olumsuz olacağını, vücudun böbreği reddedeceğini söyledi. Ancak Tuncer Karpuzoğlu riske girdi, 'Bu nakli yapacağım' dedi. Dayımı üç ay kimseye göstermedik. Çünkü toplum ve akrabalarımız dayımı kararından caydırabilirdi. Ancak üç ay sonra nakil gerçekleşti ve tekrar hayata döndüm."

AZ YEMEK, AZ İÇMEK, ÇOK ÇALIŞMAK

Akdeniz Üniversitesinde diyalize giren hastaları her gün ziyaret edip sorunlarını paylaştığını belirten Şahan, onlara daha yararlı olmak için 1994 yılında Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneğini kurduklarını söyledi. Şahan, ''2003 yılında emekli olduktan sonra kendimi derneğe adadım. Kurtuldum ama gerideki insanları unutmadım. Genel merkezimiz Antalya ama tüm Türkiye'ye kucak açıyoruz. Buraya gelen hastalar yaşam tarzımdan örnek almak istiyor, ben de onlara umut oluyorum. Beni gördüklerinde mutlu oluyorlar'' dedi.

Nakil böbrekle 31 yıldır yaşayan Şahan, ''Bu dünyada en güzel hayır, organ bağışıdır. Yaşamak çok güzel. Dayım bana böbreğini verdi, 31 yıldır yaşıyorum. Devletime 25 yıl hizmet ettim. Engelli kimliğim yok, vergiden muaf olmadım. Kendimi devletime karşı kambur olarak görmek istemedim. uzun yaşamanın sırrı bence az yemek, az içmek, çok çalışmak ve insanların duasını almak'diye konuştu.

Kaynak: NTV Haber

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2627
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler