FİSTÜLDE DİKKATE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER ve UYARILAR

21.02.2013 17:50:30

 1. Her hasta fistülün çalıştığını kontrol etmelidir. Fistülde titreşim azaldığında veya kaybolduğunda eli açıp kapatarak eksersiz yapılmalıdır. Bu durumda diyaliz doktoruna veya hemşireye hemen bilgi verilmelidir. Damar yolunun tıkanması durumunda hemen yapılan müdahaleler damar yolunu kurtarabilir.

2. Fistüllü kol diyaliz günü sabahı sabunla iyice yıkanmalıdır.

3. Diyaliz hemşireleri iğneleri yerleştirirken temizliğe ve sterilliğe son derece özen göstermelidir ve her hasta için ayrı eldiven kullanılmalıdır.

4. Diyalize giderken kola losyon veya kremler uygulanmamalıdır. Böyle kremler flasterlerin sıkıca yapışmasına sebep olabilir. Bu ise cildin tahrişine yol açar. Koruyucu krem ve losyonlar diyaliz sonrası veya diyalizin olmadığı günlerde uygulanmalıdır.

5. Bazı ciltler flaster ve bandajlara aşırı hassastır. Diyalizden sonra uygulanan bandaj ve flasterlerin uzun süre kalması cildi tahriş edebilir. Bandaj ve flasterleri kanamanın durduğundan emin olduktan sonra çıkartınız.

6. Doktora ve diyaliz hemşiresine enfeksiyon şüphesi oluştuğunda hemen haber verilmelidir. Fistüllü koldaki enfeksiyon bulguları; kolda şişme, kızarma ve lokal ısı artışıdır.

7. İğne uygulama yerleri değişmelidir. İğnenin damara yaptığı hasarın düzelmesi için süre gereklidir. Uzun süre aynı yerden yapılan girişler damar yolunda daralma, genişleme ve enfeksiyon gelişimine sebep olur. Diyaliz hemşiresinin iğne yerlerinin değişmesi isteklerine destek veriniz.

8. Diyaliz çıkışında kanayan iğne yeri üzerine uygun şekilde basınç uygulanmalıdır. Aşırı baskı damar yolu akımını durdurur ve pıhtılaşmaya yol açar.

9. Diyaliz doktorunun tansiyon konusundaki direktiflerine uyulmalıdır. İyi bir tansiyon kontrolü fistül ve greft için çok önemlidir. Damar yolunun çalışması tansiyonla direkt orantılıdır. Tansiyonu düşüren uygulamalardan uzak durulmalıdır.

 10. Bayılma, baş dönmesi ve bayılma sonrası fistülün çalışması kontrol edilmelidir.

11. Sıvı alımı kontrol altında tutulmalıdır. Diyaliz seansları arası fazla sıvı alımı uygun değildir. Fazla sıvı alınması durumunda, bu fazla sıvıyı çekmek için diyaliz sonunda tansiyon düşer ve fistülde pıhtı gelişebilir.

12. Diyaliz sonunda iğne yerlerine uygulanan flaster ve bandajlar akımı kısıtlayabilir. Bu sebeple kanama durduktan sonra flasterin ve bandajların çıkartılması gerekir.

13. Fistüllü taraf üzerine uyunmamalıdır. Bu akımın kesilmesine ve pıhtı oluşumuna yol açabilir.

14. Günlük aktivitelerde fistülü koruyacak önlemler alınmalıdır.

15. Asla fistül bölgesine kese veya masaj uygulanmamalıdır.

16. Asla fistüllü kol kan almak ve ilaç vermek için kullanılmamalıdır.

17. Asla fistül üzerine saat veya bileklik türü şeyler takılmamalıdır.

18. Asla yakın temas gerektiren sporlar yapılmamalıdır.

19. Doktorun önerdiği şekilde fistüllü kol ile eksersiz yapılmalıdır. Zayıf fistüllerde fistül geliştirici eksersizler damar yolu akımını artırabilir.

20. Fistüllü koldan tansiyon ölçülmemelidir. Fistüllü kol damarları kan almak, ilaç vermek için kullanılmamalıdır.

21. Damar yolu kasıkta ise ( kasık grefti veya fistülü) bacaklar kıvrık durumda uzun süre tutulmamalıdır.

22. Kolu aşırı sıkan ve rahat çalışmasına engel olan kıyafetler giyilmemelidir.

23. Fistüllü kol ile çok ağır işler yapılmamalıdır. Ağır poşetler ve ağır yükleri kaldırılmamalıdır.

24. Kesici ve delici aletler kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Kol her türlü travmadan korunmalıdır. Kola yönelik bir kesi veya çarpmada aşırı kanamalar oluşabilir.

25. Fistülde aşırı kanama oluştuğunda kanama üzerine baskı uygulayarak en yakın hastaneye başvurulmalıdır.

26. Sigara içilmemelidir.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 12119
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler