NİÇİN KİŞİYE ÖZEL DİYALİZ OLMALISINIZ ?

15.07.2016 13:38:26

Niçin Kişiye Özel Diyaliz Olmalısınız?

Eğer diyalizden çıkınca çok yorgun ve bitkin oluyorsanız,mutlaka tedavinizin gözden geçirilmesi gerekir. Çünkü yapılan diyalizden sonra hastanın kendini daha iyi hissetmesi tedavinin amacıdır.

Hastaların diyalize başladıklarında kalan böbrek fonksiyonlarını yitirmemesi; hem daha rahat diyaliz olmalarını hem de daha rahat sıvı tüketmelerini sağlar. Bu nedenle hastaların diyalize başladıktan sonra da idrar miktarlarının azalmaması gerekir.Uygun kuru kilo ayarı ve yapılan tedaviyle bu süreç mümkün olduğu kadar uzatılabilir. Her hastanın "elektrolit"dediğimiz kan tuzlarının değerleri birbirinden farklıdır. Bazısının kalsiyumu, potasyumuyüksek, bazısının düşüktür. Bu farklılıklar, hastalarda farklı rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Neyse ki bunu kullandığımız diyaliz solüsyonlarıyla rahatlıkla ayarlayabiliyor ve sürekli kontrol altında tutabiliyoruz. Bu böyle yapılmadığında; hasta kendisini yorgun ve kötü hissedebilir. Ayrıca hasta kişiye özel yapılmayan bir diyaliz tedavisi sonrasında, evde kas krampları, çarpıntı gibi şikayetlerle baş başa kalabilir.

Diyaliz hastalarının, iki diyaliz seansı arasında kuru kilolarının %5'den fazlasını almaması gerekmektedir. Bu ya eğitimsizlikten, ya da artan iştahlarını ve hararetlerini kontrol edememelerinden kaynaklanmaktadır. Ancak şunu akıldan çıkarmamak gerekir, eğer sizden fazla sıvı çekiliyor ve kilonuz makinada düşmesin diyeyüksek tuzla diyaliz yapılıyorsa; diyalizden çıkınca suya saldırmanız gayet doğaldır.

Kalp yetmezlikli hastaların sıvı alımlarının daha kısıtlı olması gerekir. Çünkü onların kalplerinin pompalama gücü daha azdır. Bu tür hastaların daha uzun süreli diyaliz olmaları; hem sıvılarının daha yavaş çekilmesini, hem de kalbin çalışmasını engelleyen faktörlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

Kalp ritimproblemi (düzensiz atım,çarpıntı) olan hastaların kan tuzlarının her diyalizseansında ayarlanması gerekir.

Şeker hastalarının kan şekerlerinin diyaliz sırasında profilinin (saatlik ölçüm)çıkarılması ve ona göre solüsyon ve insülin tedavisi alması gerekir.

Tansiyon hastalarının diyaliz sırasında kuru kilolarının tam ayarlanması, ayrıca diyalizdeki tuz yükünün mümkün olduğunca azaltılması gereklidir. Hatta çıkışlarının tuzsuz serumla yapılması lazımdır. Tansiyon ilaçlarının diyalizden atılıp atılmadığının bilinmesi, dozlarının ve tiplerinin ona göre ayarlanması gerekir.

Diğer birçok hastalıkta da, uygun ve kişiye özel diyaliz yapılması hastalığın gidişatını etkileyebilir. Aslında tüm bunlar bize diyalizinsadece makinaya girmek-çıkmak olmadığını bir kez daha göstermektedir.

Kaynak: Uzm.Dr. Gürkan YURTERİ

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2088
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler