AİLE İÇİ ANLAŞMAZLIK, ORGAN BAĞIŞINA ENGEL

29.04.2013 14:50:04

Organ bağışında bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, araştırma ve anketlerle halkın bağış konusundaki düşüncelerini saptadı. Anket düzenleyen bakanlık vatandaşın organ bağışını reddetme nedenlerini ortaya koydu.

 
Katılımcıların yüzde 69.5'i, en çok aile üyeleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle organ bağışına sıcak bakmadıklarını belirtti. Aile fertlerinin yüzde 61'inin vücut bütünlüğünün bozulmasını istemedikleri için karşı çıktıkları ifade edildi. 
 
Hastanın isteğinin belirsiz olması ve mahalle baskısı da aile fertlerinin organ bağışından kaçınma nedenleri arasında gösterildi. 
 
Ankete katılan vatandaşların yüzde 25'i organ bağışı konusunda dini açıdan kaygılı olduğunu ifade etti. Yüzde 17.5'i medyanın olumsuz etkisi, 13.7'si ölümü kabullenmeme/beyin ölümünü anlamama, yüzde 16.1'i sisteme ilişkin kaygılar, yüzde 9.8'i bilgi eksikliği, yüzde 3.5'i ise maddi beklenti nedeniyle organ bağışı yapmak istemediiğini belirtti.
 
DİYANET FETVA YAYINLADI
 
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı organ bağışı konusunda 1 Mart 2013 tarihinde bir fetva yayınladı. Fetvada bağışın şu hallerde gerçekleşebileceği ifade edildi: 
 
"Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayati bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının, mesleki ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi, hastalığın bu yoldan tedavi edilebileceğine tabibin kesin kararının bulunması, organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması, toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında (ölmeden önce) buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanması, alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması gerekir."

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 2668
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler