FENERBAHÇE' den BÖBREK NAKLİNE DESTEK

24.06.2015 11:11:04

 

- Türk Böbrek Vakfı, böbrek nakline dikkat çekmek ve bağışçı sayısını arttırmak için Fenerbahçeli futbolcuların yer alacağı kamu spotu hazırlayacak - Başkan Erk: "Bu yıl eylül ayında sezon başlayınca yeni bir kamu spotu yapacağız. Konu sırf organ nakli olacak. Amaç, kadavradan böbrek nakli sayısını arttırmak"

Türk Böbrek Vakfı, böbrek nakline dikkat çekmek için Fenerbahçeli futbolcuların yer alacağı kamu spotu hazırlayacak.

 

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Türkiye 'de böbrek nakli için bekleyen 22 bin 303, kalp nakli için bekleyen 579, karaciğer nakli için bekleyen 2 bin 138 hasta olduğunu söyledi.
Türkiye'de son birkaç yıldan beri ortalama 22 bin civarında böbrek hastasının organ nakli için sırada beklediğini, her sene 3 bin hastanın nakil olduğunu belirten Erk, nakillerin yüzde 20'sinin beyin ölümü sonrası kadavradan, yüzde 80'inin ise canlıdan yapıldığını ifade etti.
Vakıf olarak amaçlarının yüzde 20 olan bağışları yüzde 50'lere çıkarmak olduğunu vurgulayan Erk, şöyle konuştu:
"Çünkü Allah iki böbrek yaratmış. Sadece bir tanesini vermek için değil. Çok da etik değil ama Türkiye'nin şartları bunu zorluyor. Bir yerde 22 bin kişi beklerken sadece 3 bin kişi böbrek nakli oluyorsa arz talep dengesizliği var demektir. Bu işin de her türlü mafya ticareti de olabiliyor. Onun için mümkün mertebe kadavradan nakli arttırmamız lazım."
 
- "Beyin ölümü ile bitkisel hayat karıştırılıyor"
 
Erk, kadavradan nakil için vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini, bu konuda beyin ölümü ile bitkisel hayatın birbirine karıştırıldığını söyledi.
Bazı doktorların bile bu konuda çelişkiye düştüğünü vurgulayan Erk, "Beyin ölümü koparılmış bir daldır. Yani ölüm mutlaka tecelli eder 3 gün içerisinde. Geri dönüşü yoktur ancak bitkisel hayat 2 sene, 3 sene sonra birden gözlerini açar hasta sanki o yıllar hiç geçmemiş gibi bütün organlar çalışır. Ne yazık ki bunu karıştıranlar söz konusu. Onun için biz elimizden geldiği kadar bilinçlendirme yapıyoruz. Kadavradan böbrek nakli sayısını arttırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
- Üç büyükler böbrek hastalıkları için kamera karşısında
 
Erk, böbrek hastalıklarına, nakillere dikkat çekmek için zaman zaman kamu spotları çektiklerini, bunların en ilgi çekeninin futbolcuların yer aldığı spotlar olduğunu söyledi.
Beşiktaşlı futbolcularla böbrek taşları, Galatasaraylı sporcularla da ağrı kesicilere ilişkin tanıtım filmleri çektiklerini anımsatan Erk, şunları kaydetti:
"Bunlardan sonra çok ciddi geri dönüşler almaya başladık. Şimdi hedefimiz, geriye kimler kaldı, Fenerbahçeliler. Bu yıl eylül ayında sezon başlayınca  yeni bir kamu spotu yapacağız. Konu sırf organ nakli olacak. Amaç, kadavradan böbrek nakli sayısını arttırmak. Bu bilgilendirme filmlerinin geri dönüşü müthiş oluyor. Türkiye'de yapılacak en önemli şey bu konuda spor basınını kullanmaktır. Bunun için milli futbolcuları kullanmaktır. Spor yöneticileri de bu konuda bize yardımcı oluyor."

Kaynak: TEKİRDAĞ (AA) - EMRAH GÖKMEN
 

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1315
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler