Dr.ŞEBNEM EFENDİ.20.000 HASTA NAKİL İÇİN SIRA BEKLİYOR

10.01.2013 21:07:22

 Kocaeli Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Şebnem Efendi,Türkiye'de organ bağışı oranının yetersiz olması dolayısıyla nakil sırası bekleyen hastaların hayatını kaybettiğini belirterek, nakil için en önemli kısmın organ bağış yapılması olduğunu söyledi.

İki yıl önce hizmete giren KocaeliÜniversitesi Organ Nakil Merkezi'nde sadece böbrek nakli yapılıyor. Böbrek dışında başka organlar bağışlandığı zaman ise ihtiyaç sırası ve Saglık Bakanlığı'nın listesine göre nakil yapılacak hastanelere gönderiliyor.Kocaeli Üniversitesi Organ Bağışı Koordinatörü Şebnem EfendiTürkiye'de organ bağış oranının çok az olmasından yakınarak canlıdan canlıya nakillerin sadece 4. dereceden akrabalara kadar verilmesi nedeniyle sıkıntıların yaşandığını belirtti. Nakillerin dünyada yüzde 80 oranında kadavradan yapıldığına dikkat çeken Efendi Türkiye'de yapılan nakillerin ise 3'te 2'sinin canlıdan canlıya yapıldığı kaydetti. Dr. Şebnem Efendi, "Ülkemizde yapmaya çalıştığımız kadavradan yapılan nakilleri arttırmak. Çünkü canlıdan canlıya yapılan nakillerde 4. dereceye kadar böbreğinizi bir yakınınıza bağışlayabilirsiniz. ya da karaciğeriniz bir parçasını verebilirsiniz. Ama kalbinizi canlıyken bağışlama şansınız yok. Bizim ülkemizde bağış sayıları son derece az" dedi.

Efendi Sağlık Bakanlığı tarafından listenen nakiller içinde 2012 verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, "Bekleme listelerine böbrek için kaydettiğimiz hasta sayısı 3 bin 723,

Türkiye genelinde 19 bin 531 hasta böbrek nakli için sırada bekliyor. 2012 yılında yapılan toplam nakil sayısı 2 bin 517, bunun 2 bin 63 tanesi canlıdan nakil. Sadece 454 tanesi kadavradan nakil. 2012'de organ listelerini beklerken ölen hasta sayısı bin 26. Aslında biz koordinatörler bu bekleme listelerine bir yanıyla ölüm listesi diyoruz. Çünkü bu insanlar bir şekilde yaşamla ölüm arasında o listedeler. Uygun organ bulunamazsa ne yapılırsa yapılsın ölüme götüren bir süreç. O yüzden organ bağışını son derece önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin heryerinde organ bağışı

merkezlerinin olduğunu ve organ bağışı yapıldıkça işleyen bir sistem olduğunu belirten Efendi, şunları söyledi: " Biz Kocaeli Üniversitesi olarak şuan sadece böbrek nakli yapıyoruz. Diğer organ bağışlarını da alabiliyoruz. Organ nakli bir ekip işidir. Çok genç bir merkez olmamıza rağmen başarılarımız son derece yüz güldürücü." - KOCAELİ

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 4300
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler