DİYALİZ HASTALARI EN ÇOK NELERE DİKKAT ETMELİLER

21.07.2012 17:55:23

 Diyaliz hastaları en çok nelere dikkat etmelidir ? 

Diyaliz hastalarının, tabii böbrek fonksiyonlarını bir şekilde yapay olarak diyaliz hastalarına kazandırmış oluyoruz, ama böbreğin her tür fonksiyonunu diyalizle hastalara kazandırmak mümkün degil. Hormonal fonksiyonlar dediğimiz bir takım  kan yapıcı hormonların yapılması diyalizle mümkün değil, yine iskelet kemik sistemi ile ilgili bir takım hormonal görevlerin yapılabilmesi de diyaliz yöntemleriyle mümkün değil. Dolayısı ile diyaliz hastalarının bu tip tedavileri mutlaka alması ve hekimlerine bu konuda uyum göstermeleri gerekiyor ki uzun dönemlerde ciddi sorunlarla karşılaşmasınlar. Belki sorunun özündeki yanıt şu olmalı, diyaliz hastaları en cok kalp ve damar hastalıkları açısından kendilerine dikkat etmeli. Hekimlerine bu konuda uyum göstermelidirler. Çünkü biliyoruz ki diyalize aldığımız hastaların en çok kayıp nedenleri kalp ve damar hastalıkları, dolayısı ile bu hastaların düzenli olarak kalp ve damar kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Kendilerinin de bu konuda yapabilicekleri en önemli şey, hipervolemi dediğimız, vücudun aşırı miktarda sıvı komparantının artmş bir halde olmamasına dikkat etmeleridir. Çünkü diyaliz hastalarında bir süre sonra idrar miktarı tamamen sıfırlanıyor, hiç idrara çıkaramıyor ve bu hastalarımızın dolayısı ile içtikleri sıvıya çok dikkat etmeleri gerekiyor.  Örneğin hemodiyaliz hastalarının  her iki diyaliz seansı arasında, çok fazla kilo almadan makineye gelmeleri gerekiyor ki kalpleri ve damarları çok olumsuz etkilenmesin, ömürleri bu sebepten dolayı kısalmasın.Dolayısı ile de diyaliz hastalarının DİYETE çok dikkat etmeleri ve diyaliz ekibi ile uyumlu olmaları gerekiyor.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 12939
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler