BÖBREK HASTALARINA ORUÇ UYARISI!

20.07.2012 13:50:29

YAZ AYLARINDA RİSK DAHA BÜYÜK

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü ve Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, yaz aylarının böbrek yetmezliği olan hastalar için sıkıntılı bir dönem olduğunu belirterek, böbrek hastalarını oruç tutmamaları konusunda uyardı.

 
Böbrek hastalığında sıvı alımının fazlalığı ve azlığının sıkıntı yarattığını belirten Prof. Gültekin Süleymanlar, böbrek hastaları için oruç tutmanın kritik olduğunu ve bu dönemde daha önce diyalize girmeyen bir hastanın diyaliz ihtiyacının doğabileceğini kaydetti.
 
Türkiye'de 7,5 milyon böbrek hastası bulunduğunu, 2,5 milyon böbrek hastasının ise kritik düzeyde olduğunun altını çizen Süleymanlar, böbreğin vücuttaki su dengesini ayarlayan en önemli organlardan biri olduğunu söyledi.
 
Sağlam bir böbreğin uzun süren susuzluğa karşı vücudu dengelediğini belirten Süleymanlar, ''Bu nedenle sağlıklı bir insanın 16 saat süren orucu tutması hiçbir problem oluşturmuyor.
 
Sağlıklı bir metabolizması ve böbreği olan kişi susuzluğa ve açlığa dayanır. Ancak bunu kendi hastalarımız için söyleyemeyiz. Özellikle böbrek hastaları için oruç tutmak çok daha kritik oluyor'' dedi.
 
Yurttaşların sahur ve iftar vaktinde fazla sıvı aldığını, ancak terlemenin en çok olduğu gündüz saatlerinde ise susuz kaldığını ifade eden Süleymanlar, şöyle konuştu;
 
Böbrek vücutta musluk görevi görüyor. Bir musluğu sonuna kadar kapatıp suyu tamamen kesmeniz veya sonuna kadar açıp yüksek debide su akımını sağlamanız mümkün. Ancak böbrek rahatsızlığında bu mekanizma bozuluyor.
 
Düzenleme işi hastalarda yapılamadığı için böbrek hastalarının oruç tutması risk doğuruyor. Bu tür durumlarda daha önce diyalize girmeyen bir hastanın diyaliz ihtiyacı doğabiliyor. Hastalar yönünden bu ayı dikkatli bir şekilde takip ediyoruz ve oruç tutmalarına pek müsaade etmiyoruz.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 4846
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler