ORGAN NAKLİ OLANLARA ORUÇ UYARISI

27.05.2017 12:53:06

Ramazan'da vücut ortalama 15 saat boyunca susuz kalıyor. Sağlıklı kişilerde bile sorunlara yol açabilen susuzluk, böbrek hastaları ve organ nakli olanlarda geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Uzun süre susuz kalan kişinin böbrekleri başta olmak üzere, bazı organları sinyal vermeye başlayabiliyor. Prof. Dr. Alihan Gürkan, yol açacağı sağlık sorunları düşünüldüğünde, böbrek hastalarının ve organ nakli olanların oruç tutmamaları gerektiğini söyledi.

"Böbrek hastaları ve nakilli hastaların mevcut bir tedavileri ve sürekli kullandıkları ilaçları bulunuyor. Tedaviyi aksatmamak adına bu hasta gruplarının oruç tutmaları hiçbir şekilde önerilmiyor" diye konuşan Prof. Gürkan, nakil yapılan hastalar kadar, organ vericilerinin de tehlike altında olduğunu söyledi.

Prof. Gürkan, "Özellikle çok sıcak bölgelerde yaşayan insanlar, susuz kaldıklarında ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu tehlike, hem tek böbrekli hem de çift böbrekli kişiler için aynı. Organ vericisi olan kişilerin aşırı sıcak havaların yaşandığı günlerde susuz kalmamaya özen göstermeleri gerekiyor, bu nedenle de oruç tutmaları kesinlikle önerilmiyor" dedi.

Böbrek hastalığının, tuzu ve susuzluğu sevmediğini belirten Gürkan, "Ancak çok sıcak havalarda vücutta tuz eksikliği oluştuğu için, aşırıya kaçmamak şartı ile bir miktar tuz alınması önem taşıyor. Bu nedenle, böbrek hastalarının mutlaka bir nefrolog tarafından kontrol edilmesi ve diyetlerinin düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

RAMAZAN'DA TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT

Bir kişinin günlük tüketmesi gereken tuz miktarı 5 gram. Oruç tutan kişilerin de iftar ve sahur arasında yedikleri yemeklerle birlikte 5 gram tuz tüketmeleri gerekiyor. Ancak bu noktada önemli olan bir nokta, tuzu yeterli miktarda suyla almak gerektiği. Bu nedenle oruç tutan kişilerin böbrek sağlıklarını korumaları adına iftar ve sahur arasındaki süre zarfında 2,5 litre su içmeleri gerekiyor.

BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN.

Böbrek sağlığı için kişilerin oruç tutarken dikkat etmeleri gereken önemli konulardan biri de iftarda ağır yemeklerden kaçınmak. Aşırı protein içeren gıdalar, çok tuzlu turşular ve salamura besinleri tüketmek böbreklere zarar verebiliyor. Oruç tutanların yaptığı en önemli hatalardan biri de sahura kalkmamak. Sadece iftarda ve sonrasında yemek yiyip, sahura kalkmadan oruca başlamak sağlık açısından sakıncalı durumlar doğurabiliyor. Sahura kalkmayan bir kişide vücudun susuz kalma süresi artıyor. Sıcak havada çok terleyen ve idrarla çok fazla tuz kaybeden böbrek hastaları bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları yaşayabiliyor.

RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL

Türkiye de 65.000 diyaliz hastası var. Bu sayıya her yıl ortalama 5000 kişi ekleniyor. Daha kötü olanı ise, Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon potansiyel böbrek hastasının bulunması. Bu nedenle herkesin düzenli olarak böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmeleri, kan basınçlarını normal değerlerde tutmaları gerekiyor. Özellikle de şeker ve tansiyon hastalığı ile birlikte bilinen bir böbrek hastalığı olanların, mutlaka bir nefroloğun gözetiminde olmaları sağlıklı bir hayat yaşayabilmeleri açısından önem taşıyor.

Kaynak :  NTV Haber

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1036
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler