BİNLERCE ENGELLİ MAAŞ ALABİLİR

5.04.2016 09:39:08

BİNLERCE ENGELLİ MAAŞ ALABİLİR

ARTIK AİLE EV HANESİNİN GELİRİNE GÖRE DEĞİL KİŞİNİN GELİRİNE GÖRE MAAŞ BAĞLANACAK , İŞTE TÜM DETAYLAR;

Hükümet, 65 yaş aylığı alan yaşlılar veya başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli olanlar için harekete geçti. Kanun'da yapılacak değişiklikle, maaş bağlanırken hanedeki kişi başına düşen gelir değil, bakıma muhtaç bireyin geliri esas alınacak. Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündemi yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş tarafından yapılan açıklamada reform paketlerinin meclise sevk edileceği belirtildi.

Meclise gönderilen paketlerden biride 25 Yaş öncesi gençlerin GSS Borçlarının silinmesi, İşveren sigorta primlerine destek, İş Kanun tabi olarak çalışanların yıllık izinlerine esneklik getirilmesi, Lise ve üniversite öğrencilerin staja özendirmeleri, Mesleki liselerden üniversitelere girişte öğrencilere ek puan verilmesi ve 65 yaş üstü olup yaşlılık aylığı alanlar için hane halkı geliri kriteri kaldırılması yer almakta.

65 YAŞ AYLIĞINDAN KESİNTİ KALKIYOR!

Hane Geliri Dikkate Alınmayacak

65 yaş üzerinde olup da ihtiyaç sahibi olanlara yaşlılık aylığı bağlayan hükümet, burada gündeme gelen kesintilere son verecek. Maaşın bağlanması için kıstas, hanedeki kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin 3’te 1’inden az olmasıydı. Böylece hane içindeki bir kişinin işe başlaması veya bir şekilde hane halkı gelirinin artması gibi sebeplerle yaşlılık aylığında kesinti yapılamayacak.

Özellikle akrabaları ve yakınları tarafından bakılan ancak kendi geliri olmayan yaşlı ve engellilere aylık bağlanmasında hane gelirine bakılmaktadır. Bu nedenle de yaşlı ve engellilerin kendilerinin muhtaç olmasına rağmen bu gelirden faydalanamıyorlardı.

Tamda bu noktada yaşlı kişinin kendisinin değil de, ikamete dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olunan ailenin gelirine bakıldığında sorunlar yaşanıyordu.

Örneğin, muhtaç bir yaşlı, maddi durumu biraz iyi olan yakınının evinde kaldığı takdirde, ikamet ettiği hanenin geliri yüksek çıktığı için kendisine aylık bağlanmamaktadır.

Yeni düzenleme ile bunda değişikliğe gidilecek. Hane halkının geliri dikkate alınmayacak. Böylelikle yaşlı ve engellilerimizin konu ile ilgili yaşamış oldukları büyük mağduriyetin önüne geçilmiş oldu.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 1884
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler