İNSAN BÖBREĞİ KENDİNİ YENİLEYEBİLİR

18.09.2016 10:50:02

Bilim insanları: "İnsan böbreği kendini yenileyebilir"

İsrailli ve Amerikalı bilim insanları yaptıkları araştırmalarda insan böbrek dokusunun bilinenin aksine kendini yenileyebilen bir hücre yapısına sahip olduğunu ispat ettiler.

Araştırmaya göre sağlıklı böbrekler devamlı yeni hücreler üreterek devamlı olarak kendini yeniliyor.

Cell Reports adlı akademik dergide yayınlanan araştırma sonuçları bugün birçok tıp otoritesi tarafından kabul edilen böbreklerin yeni hücre üretiminin yetersiz olduğu teorisini çürütüyor.

Tel Aviv Şeba Tıp Merkezi Pediatrik Kök Hücre Araştırma birimi ile ABD Stanford Üniversitesi'nin işbirliği sayesinde yapılan araştırma, yakın gelecekte hasta bir böbreğin kendi kendini tedavi ederek sağlıklı bir yapıya ulaşmasının yolunu açıyor.

Aşırı kilo ve hipertansiyonun sebep olduğu böbrek hastalıklarının bugün bilinen tedavi şekilleri, diyaliz ve transplantasyon.

Ancak transplantasyon uygun donör bulma konusunda son derece sınırlı ve diyaliz ise hastanın hayat kalitesini düşürüyor.

Araştırma özel olarak genetik araştırmalar için yetiştirilmiş fareler üzerinde yapıldı.

Özel fareler sayesinde bilim adamları hayvanların hücresel gelişimini şimdiye kadar hiç görülmemiş bir şekilde ayrıntılı gözlemeyi başardılar.

Yorumlarınız


Haberin okunma sayısı : 5713
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.

Diğer Haberler