Nefrotik Sendrom; küçük yaşlarda olan çocukları etkisi altına almaktadır. Böbreklere zarar veren bu hastalık, nefronların deforme olması ile kendini göstermektedir. Son yıllarda sıklıkla görülmeye başlayan ve her geçen gün daha da çok artış gösteren bu vaka, çocukların yaşamını olumsuz etkilemektedir. Çok az ihtimalde olsa yetişkinlerde görülebilmektedir. Yetişkinlerde görülmesinin nedeni, diyabet gibi birçok hastalığın yol açtığı bir durum olmasındandır.
3-4 yaş grubunda oluşma riski yüksektir. Erken teşhis edilmediğinde daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. İdrarın yapıldığı birimlerde bulunan nefronlar, sağlıksız işlev gördüğünde böbreklere ve farklı organlara zarar verebilmektedir. Kandaki protein fonksiyonun idrar bölümüne karışmasını da sebebiyet veren hastalık, karın bölgesinde şişkinliğe neden olmaktadır.
Nefrotik Sendromun Belirtileri
Hastalığın gözle görülebilir en belirgin belirtisi, ödem oluşmasıdır. Karın bölgesinde ve göz çevresinde şişkinlik meydana gelir. Ayaklarda da ödem oluşabilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıflar ve ishal, halsizlik gibi olumsuz durumlar ortaya çıkmaktadır. Solunum problemleri, yüksek tansiyon, cilt kuruluğu, beniz solukluğu, kan pıhtılaşması, iştahsızlık gibi sorunlar kendini gösterir. Bazı hastalarda idrarda kan görülme gibi durumlarla da karşılaşabilmektedir. Vücut su toplayabilmekte ve bu da bazı bölgelerde şişkinliğe yol açabilmektedir. İdrarda yüksek tozda protein görülebilmektedir. Yüzde, ayakta, göz kapağı ve çevresinde, karında, elde oluşan ödemler, deriyi gerginleştirir ve şişme meydana gelir. Bu şiş bölgeler, beyaz ve parlaktır. Bastırdığınızda parmağınızın izi kalır ve bu şişkinlikler yumuşak yapıya sahiptir. Kansızlık ve kolesterol gibi sorunlar az da olsa görülebilmektedir.
Nefrotik Sendrom hastalığının oluşmasında genetik etkenler büyük rol almaktadır. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. Yeni doğan çocuklarda oluşma nedeni, anneden bulasan enfeksiyondan kaynaklı olmasıdır. Ebeveynler, çocuklarının çok az idrara çıkmış olmasından dolayı, bu hastalığı teşhis edebilirler. Bu hastalık çocuklarda teşhis edildiğinde bütün aile bireyleri taramadan geçirilir. Ve hastalığın var olup olmadığı ya da kalıtımsal etkenler oluşup oluşmadığı araştırılır. Bu hastalık erken tedavi edilmez ise böbrek iflasına neden olabilmektedir. Bu yüzden hastalığın reaksiyonlarını yaşıyor iseniz ya da çocuklarınızda görüyor iseniz, acilen bir hekime başvurmanızda fayda vardır.
Nefrotik Sendromun Tedavisi
Bu vakanın teşhisi idrar ve kan tahlilleri neticesinde ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar çocuğun ya da yetişkin birinin bu hastalığı yakalandığında şüpheleniyorsa böbrek biyopsisi tahlili yapmaktadır. Hastalığın teşhisi gerçekleştiğinde, vakanın derecesine göre ve kişinin direncine göre tedavi yöntemleri uygulanır. Hastalık ilerlemiş ise daha uzun bir tedavi dönemi gerekmektedir. Hasta hastanede gözetim altında tutulmaktadır. Ve hastalık derecesi ne olursa olsun hastaya diyet programı uygulanmaktadır. Çocukların yemeklerinde tuz miktarı azaltılır ve proteinli besinler tavsiye edilir. İltihap kurutucu ilaçlar ve idrar söktürücü ilaçlar, tedavi sürecinde kullanılır. Hastalığın daha kısa sürede cevap verebilmesi için damar yolundan protein enjekte edilir. Bu yöntem olumlu sonuçlar vermektedir. Eğer hastalık ilerlemiş ve böbrek yetmezliği gibi ciddi boyutlara taşınmış ise böbrek nakli ya da uzun süren ilaç tedavisine tabi tutulur.
Yorumlarınız
Haberin okunma sayısı :
3093
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.
Diğer Haberler